Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, în plenul Parlamentului European, că cetățenii vor măsuri concrete și s-a declarat încrezător că summitul de la Sibiu de anul viitor va reprezenta un reper pentru viitorul unei Uniuni mai unite, mai puternice și mai democratice.
„Sunt încrezător că Summitul de la Sibiu va reprezenta un reper în viitorul unei UE mai unite, mai puternice și mai democratice. Depinde de puterea, înțelepciunea și voința noastră – state, instituții și cetățeni europeni – ca acest obiectiv să devină realitate. Summitul de la Sibiu este un moment important pentru consolidarea fundației acest viitor, un viitor comun, democratic și optimist. Viitorul UE nu se poate edifica decât cu participarea și implicarea activă a cetățenilor europeni. Îmi doresc ca Summitul de la Sibiu să fie un moment de sensibilizare pentru cetățenii europeni. Cetățenii vor pace, securitate, prosperitate, trebuie să vadă că lucrăm pentru moneda euro, piața internă, Schengen și libertatea de circulație. Cetățenii au nevoie de mai multă coeziune, este o necesitate și pentru membrii mai vechi ai UE. Coeziunea este unitatea, expresia unor acțiuni comune concertate și coordonate la nivelul UE. Trebuie să ne întoarcem la esența principiului coeziunii, așa cum este el prezentat în Tratatele UE. UE se află într-un moment de redresare economică. Prosperitatea noastră depinde de capacitatea noastră de a asigura o UE puternică”, a spus Klaus Iohannis în fața liderilor europeni.
Totodată, președintele a afirmat că aderarea la zona euro este un obiectiv național fundamental pentru România.
„Nu putem să ne imaginăm UE fără piața unică și fără cele trei libertăți fundamentale alea acesteia. Avem nevoie de o piață competitivă, astfel încât cetățenii să simtă beneficiile. Europa trebuie să rămână lider. Trebuie să asigurăm o adaptare cât mai bună a forței de muncă. Vorbim de un viitor în care uniunea își va recâștiga proprii cetățeni prin întărirea sentimentul de securitate. Provocările generate de migrație și securitate sunt aspecte de maxim interes pentru noi toți, trebuie să acordăm o atenție sporită combaterii terorismului și radicalizării.”, a mai spus Iohannis.
Președintele a adăugat că pentru România aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv important.
„UE trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație unde tinerii să poată călătorii, studia, oamenii să poată munci oriunde. Pentru România aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv important. Politica de extindere a UE a contribuit la prosperitatea și securitatea continetului, nu trebuie să rămână doar un deziderat ci continuă să fie o necesitate.”, a completat președintele.