vineri, 29 martie, 2024

Klaus Iohannis: Raportul pozitiv MCV, meritul Guvernului Ciolos

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, dupa publicarea raportului MCV al Comisiei Europene, ca raportul pozitiv este meritul guvernului instalat in 2005, adica al guvernului Ciolos, potrivit unui comunicat de presa.

Comunicatul:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, saluta faptul ca raportul recunoaste progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, document care a fost adoptat, astazi, de catre Comisia Europeana.

Raportul confirma faptul ca Guvernul instalat in anul 2015 a contribuit major la indeplinirea obiectivelor MCV si a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.

Raportul MCV confirma ca Romania a mentinut un parcurs sustenabil in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel ca pentru prima data este mentionata modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeana a emis 12 recomandari, iar indeplinirea acestora va conduce la incheierea MCV.

Presedintele Romaniei subliniaza ca, pentru prima data, Comisia Europeana afirma in cadrul raportului ca este inadecvata corelarea intre MCV si decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spatiul Schengen).

Seful statului apreciaza faptul ca raportul consemneaza ca activitatea principalelor institutii din domeniul combaterii coruptiei a inregistrat progrese substantiale.

Totodata, Presedintele Romaniei atentioneaza asupra ingrijorarilor formulate in raport cu privire la faptul ca cele doua proiecte de ordonanta de urgenta puse in consultare publica de Guvern in ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei.

Finalizarea MCV depinde si de evitarea unor dezvoltari negative care ar pune sub semnul intrebarii progresele care au fost obtinute pana in prezent de Romania. Guvernul Romaniei si actuala majoritate parlamentara trebuie sa inteleaga ca doar sprijinind in continuare eforturile pentru intarirea reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei vor contribui la consolidarea statului de drept si ridicarea MCV.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img