Liderul social-democrat suedez Stefan Lofven a fost reînvestit miercuri de parlament în funcţia de prim-ministru, un vot care pune capăt crizei politice din ultimele săptămâni, dar care îl lasă pe premier să navigheze într-un peisaj politic marcat de incertitudini înaintea alegerilor de anul viitor, transmit Reuters şi AFP.
Nominalizarea lui Lofven a fost validată cu o marjă de doar două voturi, împotriva sa pronunţându-se 173 de deputaţi din 349, sub pragul de 175 necesar pentru respingerea candidaturii sale.
Lofven, în vârstă de 63 de ani, a demisionat pe 28 iunie, la o săptămână după votul de neîncredere pe care i-l acordase parlamentul (Riksdag), scrie agerpres.ro.
Stefan Lofven, fost sudor și fost lider sindical, conducea o coaliţie minoritară fragilă cu Verzii, bazându-se pe două partide mici de centru-dreapta şi pe Partidul de Stânga în urma alegerilor din 2018, care au produs un parlament cu forţe aproape egale şi mari câştiguri pentru Democraţii Suediei, o formaţiune antiimigraţie cu care alte câteva partide refuză să colaboreze.
Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul de Stânga şi-a retras sprijinul pentru guvernul minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la un proiect de liberalizare a preţurilor chiriilor, un subiect politic sensibil în Suedia.
După demisia sa, liderul partidului Moderaţii (conservator), Ulf Kristersson, a fost mandatat de preşedintele parlamentului, Andreas Norlen, cu misiunea de a încerca formarea unui nou guvern de coaliţie. Kristersson a renunţat la tentativă, constatând că 175 de membri ai parlamentului urmau să voteze împotriva sa.
Lui Lofven îi revine acum misiunea de a găsi sprijin suficient pentru a trece bugetul prin parlament în toamnă, el declarând că, în caz de eşec, va demisiona din nou.