Actorul Mitica Popescu s-a nascut la 2 decembrie 1936 la Bucuresti. In 1967 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti. A urcat pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, dar a jucat si la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.
Primul contact cu scena l-a avut in perioada in care era elev, dupa cum marturisea marele actor intr-un interviu in ziarulmetropolis.ro.
„Eram elev, erau serbari, intrasem si in echipa de dansuri populare romanesti si rusesti, cum era pe atunci. Si dupa aceea, cand am crescut, mergeam foarte des la teatru. Mama iubea foarte mult teatrul si opereta si ma lua cu ea. (…) Apoi, am facut si multa figuratie la Teatrul Armatei, inainte de a da la Institut. Deci, prinsesem deja gustul scenei. Erau spectacole istorice, cu multa lume. Si castigam destul de bine. Daca mai spuneam si un cuvant, imi dadeau 20 de lei pe seara, daca tineam numai sulita, doar 12 lei. Si adunam, ca aveam in fiecare seara. Eram la teatru mai multi decat actorii consacrati”, spunea actorul in interviul amintit.
La Bucuresti, a debutat la Teatrul Mic, in 1973, in piesa „Philadelphia esti a mea” de Brian Friel, regia Sorana Coroama Stanca. In anul urmator a jucat in spectacolul „Matca” de Marin Sorescu, in care a interpretat rolul logodnicului, alaturi de regretata Leopoldina Balanuta, cu care s-a si casatorit, in 1977. A ramas fidel acestui teatru, unde a jucat pana in 2010.
Pe site-ul Teatrului Mic, acolo unde a activat cea mai mare parte a carierei, maestrul Mitica Popescu este caracterizat ca un „actor de mare farmec personal, sarcasmul pigmentandu-i cu stralucire creatiile complexe, deopotriva dramatice, comice si muzicale, alaturi de aparitiile in emisiunile de divertisment, ii intretin marea popularitate de vedeta nationala”.
Memorabil, in cariera sa cinematografica, ramane rolul lui Cocosila din filmul „Morometii”, de Stere Gulea, in care a jucat alaturi de Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu. Un alt rol de referinta este cel din „Vanatoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niste tarani”, de Dinu Sararu si una dintre productiile inovatoare din cinematografia autohtona, in materie de limbaj cinematografic, in care Mitica Popescu are o aparitie de neuitat.
A prezentat una dintre cele mai longevive productii TVR, emisiunea „D’ale lui Mitica”, difuzata din 2000 la postul TVR 2.
A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc”.
La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a editie a galei Premiilor UNITER, Mitica Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru intreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucuresti pentru arta si cultura, sectiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” din Capitala.
A fost omagiat in cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Intreaga Cariera.