luni, 2 octombrie, 2023

LA MULTI ANI, POLITIA ROMANA! 192 de ani de atestare documentara

Distribuie:

Publicat:

Politia Romana implineste astazi 25 martie, 192 de ani de atestare documentara. Evenimentele dedicate acestei aniversari au loc, astazi, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Alegerea datei de 25 martie este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii din anul 1822, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Romane.

La data de 25 martie, politistii romani sarbatoresc Ziua Politiei Romane. Momentul aniversar va fi marcat la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui prin organizarea unei sedinte festive. Alaturi de politistii vasluieni vor fi cadre in rezerva, oficialitati locale, colaboratori si jurnalisti.

Pentru aceasta sarbatoare a fost realizat un film de prezentare a unor cazuri solutionate de politistii vasluieni, ce va fi vizionat in cadrul activitatii festive.

 Cu prilejul zilei de 25 martie – Ziua Politiei Romane vor fi avansati in gradul profesional urmator 23 ofiteri si 76 agenti de politie, care au implinit stagiul minim.

De asemenea, vor fi avansati in gradul profesional urmator, inaintea indeplinirii stagiului minim 4 ofiteri si 5 agenti de politie pentru merite deosebite in activitatea profesionala.

In cadru festiv, li se vor acorda cupe, medalii, diplome si premii in bani castigatorilor intrecerilor sportive ce au fost organizate sub egida “CUPA ZIUA POLITIEI ROMANE –25 MARTIE 2014”.

Ziua de 25 Martie constituie cel mai bun prilej pentru Inspectoratul de Politie al judetului Vaslui de a promova profesia de politist in randul tinerilor, de a prezenta micutilor curiosi dotarile Politiei, de la arme si tehnica de interventie. Astfel, saptamana trecuta, la sediul inspectoratului a avut loc premierea castigatorilor concursului de machete pe teme rutiere adresat elevilor cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, de la unitatile de invatamant din judet. Activitatea a fost desfasurata in cadrul proiectului „Toleranta, un pas spre prietenie”.

 Dupa aceasta activitate, copiii s-au intalni cu agentul sef de politie Eugen Mihaila si cainele politist RAF care au realizat diferite demonstratii de patrulare, de prindere si imobilizare a infractorilor sau de aparare la atacul prin surprindere. Apoi, micutilor curiosi le-au fost prezentate dotarile Politiei, de la arme si tehnica de interventie, pana la autospeciale folosite in activitate de politisti din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale si Serviciului Rutier. De asemenea, copiilor le-a fost prezentat un laborator mobil folosit de criminalisti pentru realizarea cercetarii la locul comiterii unei infractiuni. Politistii criminalisti le-au explicat celor interesati modul in care laboratorul mobil indeplineste multiple functii, permite descoperirea si ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme.

Astfel de activitati au fost desfasurate si de politisti din cadrul Politiei municipiului Vaslui si Politiei municipiului Barlad, ocazie cu care elevilor li s-au prezentat aspecte legate de organizarea Politiei Romane, drepturile, obligatiile, atributiile politistilor si conditiile care trebuie indeplinite pentru admiterea in institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne.

Activitatile au continuat si astazi, cand elevi de la scolile generale din municipiul Vaslui s-au intalnit in centrul orasului cu politisti din cadrul Biroului Rutier Vaslui. Activitatea a fost organizata cu sprijinul domnului profesor Mosnianu Mihai, de la Scoala nr. 2 „Dimitrie Cantemir” Vaslui. Cum toti copiii sunt participanti la trafic, politistii le-au adresat recomandari pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere. Cei mici au folosit pentru cateva momente echipamentele montate pe autovehiculele utilizate la supravegherea traficului rutier. De asemenea, acestia au realizat desene pe teme rutiere si au scris mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Politiei Romane. Toti copiii au fost premiati cu diplome si au primit dulciuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img