Lacul fara fund din Romania, locul in care oamenii si-au aruncat BOGATIILE de frica cotropitorilor

0
73

Undeva, in inima Muntilor Siriu, cerul se oglindeste intr-un laclegendar. De ochiul de apa ascuns privirilor curiosilor se leaga povesti despre care oamenii locurilor spun ca au un sambure de adevar. Lacul Vulturilor, format la peste 1.400 de metri altitudine, se afla intr-o zona putin cunoscuta de turisti, cu peisaje salbatice.

” Turistii vin aici sa se bucure de linistea locului si de frumusetea muntilor salbatici. In imediata vecinatate a ”Lacului Vulturilor” se afla singura zona unde pot fi intalnite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de disparitie. Din cauza diferentelor notabile de temperatura din zona, pe timp de iarna, traseele turistice in aceasta zona sunt greu accesibile din cauza troienelor si zapezilor parca nesfarsite„, a declarat pentru stiridebuzau.ro, padurarul de la cantonul de langa lac Nea Teodor Cardei.

Lacul Vulturilor, un loc legendar

Cele doua nume ale acestui lac provin din doua legende. Denumirea de ”Lacul Vulturilor” ii revine datorita marelui scriitor Alexandru Valhuta si a insemnarilor sale facute in opera sa, ”Romania Pitoreasca”.

Alexandru Vlahuta spune ca acesta ar fi fost salasul de primavara al vulturilor, ei avand obiceiul sa isi invete puii sa zboare in aceasta regiune: “vin vulturii, primavara, de beau apa ca sa intinereasca, aici isi invata puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai inaltimilor”. Superba legenda a dat numele lacului, devenind, datorita lui Vlahuta, cunoscut in toata tara sub numele de ”Lacul Vulturilor”.

Al doilea nume, cel popular, si anume ”Lacul fara fund”, este datorat altei legendecunoscute prin partile locului, ce nu are, asa cum ar fi de inchipuit, nicio legatura cu adancimea lacului.

Se spune ca un cioban, satul de aceasta meserie, si-ar fi parasit turma de oi, aruncandu-si bata in acest lac. Dupa un an, el a regasit-o plutind in Dunare, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis sa se intoarca la vechile lui activitati, cautandu-si turma de oi si realizand ca oieritul este, cu adevarat, menirea sa.

Ce se spune in popor

In zona circula si alte povesti legate de luciul de apa cocotat pe masivul Siriu, cum ar fi ca oamenii au construit un drum pe sub lac in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a induce in eroare armata germana, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai iesit la suprafata niciodata.

O alta legenda ne realateaza ca locuitorii din satele de la poalele muntelui isi aruncau in lac bogatiile de frica tatarilor ce stiau ca acesti localnici erau bogati. Oamenii ramaneau cu gandul ca le vor recupera dupa trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai gasit nimic.