Cu radacini in cultura chineza, tratamentul cu ventuze este aplicat cu succes inca din cele mai vechi timpuri si are efecte benefice imediate. Asemanatoare din punct de vedere al beneficiilor cu acupunctura, ventuzoterapia actioneaza pe mai multe planuri.
„Aplicate la locul si momentul potrivit, ventuzele ajuta la deblocarea sistemul muscular si a celui energetic. Terapia imbunatateste circulatia sangvina, amelioreaza rapid racelile, nevralgiile, dar ajuta si la relaxarea sistemului nervos si intarirea imunitati“, spune Doina Ficu, tehnician maseur si consultant Feng Shui la Centrul de Sanatate si Viata Armonia, Bucuresti, potrivit clicksanatate.ro.
In ce conta procedura
Pe timpuri, ventuzele erau nelipsite din trusa medicului si nu numai atat, ele se gaseau aproape in fiecare casa. Cele traditionale sunt pahare din sticla (ventuze calde) cu peretii ingrosati, de dimensiuni reduse, semirotunde, insa in prezent sunt mai des folosite cele din cauciuc (ventuze reci).
„Dupa aplicarea ventuzelor, se asteapta 10-15 minute pentru ca in interiorul lor sa se formeze mici echimoze. Se observa ca pielea se ridica usor sub actiunea presiunii create, isi modifica aspectul si umiditatea creste in interiorul ventuzei“, explica tehnicianul maseur.
Dupa scoaterea ventuzelor, se aplica pe piele un gel sau o crema hidratanta si se maseaza usor. Potrivit specialistilor, urmele lasate (dispar in 3-4 zile) pe piele pot indica intensitatea afectiunii pentru care s-au aplicat, in functie de gradul de inrosire (de la roz pana la rosu inchis).
Dureri de spate? Ventuzoterapia te ajuta!
O buna modalitate de tratare a durerilor reumatismale, a celor de spate care apar in urma unui efort fizic prea mare, dar si a celor articulare este terapia cu ventuze. Pozitionate corect, ventuzele (atat cele din sticla, cat si cele din cauciuc) ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine din zona dureroasa, la reducerea inflamatiei si relaxeaza muschii, astfel incat suparatoarele dureri dispar.
„Atunci cand se aplica pe corp, ventuzele din sticla se formeaza la nivelul pielii un vid sau un semivid. Caldura emanata in interiorul ventuzei are efect benefic si ajuta la ameliorarea durerilor“, adauga tehnicianul Doina Ficu.
Grabesc eliminarea toxinelor
Pe langa beneficiile pe care le aduce in cazul bolilor reumatismale, articulare si respiratorii, tratamentul cu ventuze mai este recomandat si pentru a grabi la eliminarea mai rapida a toxinelor din organism. Aplicarea ventuzelor actioneaza direct asupra tesuturilor, ajutand astfel la reducerea depozitelor de grasime, respectiv la eliminarea toxinelor din organism.
In plus, prin plimbarea ventuzei pe corp (fara ca aerul sa iasa din ea), dupa ce a fost fixata, majoritatea grupelor de muschi sunt masate, ceea ce ajuta la tratarea bolilor musculare. „Pentru masaj se aplica in general doua ventuze, una in zona spatelui si una la nivelul umerilor. Rezultate mai bune se obtin daca se repeta procedura dupa o pauza de 3-4 zile“, explica tehnicianul maseur.
Cine nu trebuie sa incerce terapia
Tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de alcoolism, care sunt diagnosticate cu boli ale sangelui (anemie, hemofilie, leucemie, probleme de coagulare). De asemenea, cel mai bine este ca procedura sa fie realizata de catre un specialist, cu atat mai mult ca exista unele zone unde nu trebuie aplicate ventuzele.