Ceapa are un continut foarte scazut de calorii, dar este bogata in fibre alimentare solubile. Alicina din ceapa scade rigiditatea vaselor de sange prin eliberarea de oxid nitric, reducand astfel tensiunea arteriala. Acesta blocheaza de asemenea formarea cheagurilor de trombocite si are actiune fibrinolitica in vasele de sange care, ajuta la scaderea riscului global de boala coronariana, boli vasculare periferice, si de accident vascular cerebral.
Ceapa este folosită încă din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grăbirea vindecării rănilor şi diminuarea durerii. Ceapa este considerată de către mulţi ca fiind un antibiotic natural ce ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală, ea ajutând – vara – şi la îndepărtarea ţânţarilor.
Ceapa este foarte buna pentru a trata constipatia si a scapa de pietrele la vezica urinara. Asadar, se foloseste infuzia din ceapa realizata astfel: se taie 2-3 cepe marunt astfel incat sa se umple jumatate de borcan de 800 g, apoi pana sus se completeaza cu alcool, se lasa sa stea la macerat timp de 10 zile, apoi se strecoara. Se bea cate o lingura de 2 ori pe zi. De asemenea, tinctura din ceapa (se amesteca 20 g ceapa maruntita cu 100 ml alcool si se lasa la macerat 8 zile) are efect diuretic. Se ia cate o lingurita mica de 3 ori pe zi. Sucul de ceapa este si el foarte bun pentru tratamentul acestor afectiuni: se taie in feliute subtiri doua cepe, se pune un pic de zahar pe ele si se lasa sa stea timp de 6-7 ore, astfel se obtine un suc de ceapa. Se stoarce si se consuma cate doua linguri pe zi, cate putin inainte de fiecare masa.