Leacuri pe baza de …ghiocei

0
63

Ghiocelul este originar din Caucaz si Europa de est, dar s-a raspandit in toata Europa, din Pirinei in Ucraina si din Germania si Polonia in Italia, Albania si nordul Greciei , dar si in Insulele Britanice si nordul Frantei. Creste la 100 la 1400 m altitudine, desi cel mai adesea o intalnim la 300-600 m peste nivelul marii. Desi este o planta atat de obisnuita in viata noastra incat si copii o recunosc inca de la varste fragede, se impune totusi o descriere ‘ca la carte’. Asadar, denumirea sa stiintifica este GALANTHUS NIVALIS L.  si face parte din falimia Amaryllidaceae. Este o planta perena, erbacee, cu radacina pivotanta, tulpina de 20-30 cm, ramificata, subtire, frunze petiolate, bipenate. Florile sunt zigomorfe, mici, roz cu varful purpuriu, pintenate.

 Substante active: bulbii contin: 0,2 – 1,6% alcaloizi (galantamina, hipeastrina, licorina, tazetina, narciclasina, narwedina, pretazetina) si lectine. Florile contin hemantamin, nivalidina. 

Indicatii terapeutice: Anticolinesterazica (parasimpatomimetica indirecta), analgezica (datorita galantaminei), antivirala, citostatica, analeptica (pe centrul respirator).

Modalitati de folosire: – infuzie din ghiocei bine uscati (frunze, tulpina si flori) : intern, o ceasca este un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare si destinderea muschilor. Extern, se foloseste pentru a alina durerile de varice.

Infuzie din flori si frunze aplicate extern, sub forma de comprese, este foarte eficace pentru piele daca este aplicata seara pe tenul curat si demachiat- calmeaza pielea, reduce petele si estompeaza pistruii. Se poate aplica in combinatie cu zeama de lamaie sau cu infuzie de patrunjel. Decoctul de ghiocel se prepara astfel : fierbe timp de 15 minute, 30 de grame de flori si frunze uscate in 1,5 litri de apa se foloseste in spalaturi locale pentru a trata candidoza vaginala.

Din ghiocei proaspeti, se extrage galantamina care se intrebuinteaza in: miastenia gravis, miopatii, polineuropatii (nevrite, mielite, hemiplagii, maladia Alzheimer), tromboze sau embolii trombotice, intoxicatii cu substante inhibitoare ale colinesterazei (derivati organofosforici, alcaloizi tropanici), atonii post-interventii chirurgicale (gastrice, intestinale, biliare) prin administrare de curarizante. In acest caz se foloseste substanta injectabila numai sub supraveghere medicala. Lectina continuta de planta este studiata de catre oamenii de stiinta, find considerata un posibil remediu pentru HIV.

Precautii si contraindicatii: nu utiliza acasa bulbul pentru ca este toxic. Galantamina inhiba competitiv colinesteraza. Administrarea orala duce la simptome precum : diaree, colici, voma. N-au fost semnalate cazuri letale. Posibile interactiuni cu alte parasimpatomimetice; Femeile insarcinate ar trebui sa evite ghiocelul pentru ca acesta poate provoca pierderi de sarcina.

 Alte intrebuintari: lectina continuta de ghiocel este un insecticid eficient si poate fi folosit impotriva daunatorilor din ordinele Coleoptera ( gandaci ) , Lepidoptera ( fluturi si molii ) si Hemiptera ( gandaci inclusiv afide). Cercetarile au sugerat ca lectina ar putea fi introdusa in culturile modificate genetic , cum ar fi tutunul si rosiile, pentru a creste rezistenta la insecte.