Lectii in caz de tornada: ce faci daca te prinde una in Romania?

0
282

O tornada poate fi aproape la fel de periculoasa ca un cutremur. Trebuie sa-ti iei unele masuri de siguranta ca sa supravietuiesti fie ca te prinde afara, in masina sau intr-o cladire.

Nu credeam ca va veni momentul cand trebuie sa invatam sa supravietuim si noi, romanii, tornadelor. Acea tornada din judetul Calarasi iti arata ca in Romania nu mai e de mult clima despre care ai invatat la orele de geografie din scoala.

Deocamdata, in Romania nu s-au format tornade devastatoare de gradul 3 sau 4, dar, dupa cum ai vazut, chiar si una de gradul 1 poate face ravagii, sa raneasca sau chiar sa ucida oameni.

Meteorologii si echipele pentru situatii de urgenta recomanda sa consulti intotdeauna buletinul meteorologic inainte sa pleci la drum lung daca stii ca in acea regiune se produc tornade. Din fericire, la noi, o tornada se produce foarte rar. Cea de la Calarasi a fost exceptia pe care n-am vrea sa o mai vedem, dar s-ar putea sa mai fie.

Cum iti dai seama ca vine o tornada

In general, exista mai multe semne in natura care prevestesc formarea unei tornade. Opreste-te din orice activitate si incearca asculti natura. Tornadele pot fi auzite de departe si scot un sunet asemanator cu fosnetul unei cascade mari. Unii experti au asociat zgomotul cu un tren in miscare sau chiar cu cu motorul cu reactie al unui avion.

Priveste cerul (e un lucru pe care omul acestui secol nu-l mai face de mult, dar iti poate salva viata). Cand se formeaza o tornada, cerul capata o nuanta verzuie sau chiar verde inchis (din cauza prafului si altor lucruri ridicate de la sol).
In unele cazuri, poate cadea din senin grindina, chiar daca e insorit.

Uita-te la nori. Daca vezi ca unii incep sa aiba o miscare vizibila si conica spre pamant, e clar ca acolo se va forma un vartej care poate deveni o tornada.

Ce faci daca te prinde tornada afara

Daca esti in mediul exterior si te prinde tornada, incearca sa te adapostesti in cea mai apropiata cladire sau intr-o masina. Daca nu exista asa ceva in jur, gaseste rapid cel mai jos loc (un sant, de exemplu) si culca-te la pamant, ghemuit sau lungit si cu fata la pamant.

Acopera-ti capul sau gatul (in general, punctele vitale). Prin aer pot zbura obiecte contondente sau table de pe acoperisuri care-ti pot taia gatul sau sa se infiga in piept sau spate.

Daca in acel moment conduci si vezi o tornada, opreste pe marginea carosabilului, tine luminile aprinse (proiectoarele si stopurile de ceata) si pune-ti centura. Nu iesi din masina daca simti deja curentii si vezi in jur obiecte care planeaza. Exista riscul sa fii luat pe sus cu tot cu masina, dar riscul e mai mare daca iesi din masina. In plus, in masina esti protejat, deci inchide geamurile.

Ce faci daca prinde tornada in casa

Teoretic, cele mai mari sanse de supravietuire in timpul unei tornade le ai daca stai intr-o cladire, dar si aici trebuie sa-ti iei masuri de precautie.

In primul rand, inchide ferestrele si usile.

Daca locuiesti la casa cu etaj, coboara la parter sau in pivnita – in principiu, in cea mai joasa incapere. Daca n-ai beci la casa, gaseste cel mai central punct de la parter si adaposteste-te in cea mai mica incapere daca e posibil – baie, debara sau hol. E important sa te desparta cat mai multi pereti de cei exteriori si de ferestre.

In cazuri extreme, intra sub o masa si acopera-ti capul cu o perna si restul corpului cu o patura.

Daca stai la bloc, nu ai prea multe optiuni. Eventual, te poti adaposti la subsol daca e posibil, dar, sub nicio forma, nu iesi afara daca tornada creste in intensitate.

E bine sa ai la indemana telefonul, o lanterna si o sticla cu apa, indiferent unde te-ar prinde tornada.