Senatul a aprobat, luni, legea privind abilitarea Executivului de a emite in vacanta parlamentara ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice, senatorii opozitiei reclamand faptul ca Romania nu are un Guvern votat in Parlament si catalogand situatia ca fiind ”un teatru al absurdului”.
„Parca suntem in teatrul absurdului. Noi astazi nu avem guvern. Noi astazi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum sa abilitam un Guvern sa emita ordonante? Am intrebat si in Comisia Juridica, care guvern este cel abilitat si pentru ce? Pentru ca regula de baza a delegarii legislative porneste de la ideea de previzibilitate. (…) Ce facem? Dam o bila alba unui guvern viitor, fara sa stim care este programul acelui Guvern, cine este acel Guvern, ce-si doreste acel Guvern? Nu ar fi mai normal si mai decent sa fi asteptat civilizat investirea noului Guvern, aprobarea programului de guvernare si apoi, in raport cu prioritatile respectivului Guvern, sa il abilitam sa emita ordonante? Din pacate (…) se pare ca aici discutam despre dictatura majoritatii”, a spus senatorul liberal Daniel Fenechiu.
El a mai spus ca senatorii PNL vor vota impotriva.
La randul sau, senatorul USR Mihai Gotiu a spus ca opozitia asista la abilitarea unui govern care nu exista.
Vezi si: Kelemen Hunor: „Noi nu avem nicio propunere de premier pentru ca nu facem parte din majoritate”
„De o saptamana chiar asistam la niste momente pentru istoria neagra a parlamentarismului romanesc”, a mai spus Gotiu.
In replica, senatorii UDMR au anuntat ca vor vota pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante.
„Nu inseamna ca e vorba de un cec in alb, nu e vorba de anumite persoane sau certitudini cu privire la ordonantele care urmeaza se se emita, ci doar posibilitatea ca Guvernul sa procedeze la legiferare pe baza de delegare, pe baza aprobarii date de Parlament.(…) Urmeaza oricum sa exercitam controlul parlamentar prin cercetarea acestor ordonante, prin aprobarea sau respingerea lor”, a spus si senatorul PSD Serban Nicolae.
Supus la vot, proiectul de lege a fost adoptat cu 80 de voturi „pentru”, 34 „impotriva” si o abtinere.
Senatul a fost prima camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.
Sursa: romaniatv.net