Un consum mai mare de ciuperci este asociat cu un risc mai scăzut de cancer, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Pennsylvania și publicat în jurnalul Advances in Nutrition.
Substanțele naturale din ciuperci pot exercita efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancer, dar mecanismul exact este încă neclar, aceasta fiind o zonă de cercetare activă. Studiile efectuate pe animale sau în eprubete arată că ciupercile pot stimula activitatea celulelor imune, a macrofagelor și a radicalilor liberi care pot opri creșterea și răspândirea celulelor tumorale și pot provoca neutralizarea celulelor tumorale existente. Se crede că diferite polizaharide din ciuperci, inclusiv beta-glucanii, exercită aceste proprietăți de combatere a cancerului.
Și descoperirile echipei de cercetare de la Universitatea Pennsylvania arată că aceste alimente pot contribui la protecția împotriva cancerului. O revizuire sistematică¹ și o meta-analiză au examinat 17 studii pe tema cancerului publicate din 1966 până în 2020. Cercetând date de la peste 19.500 de pacienți cu cancer, oamenii de știință au explorat relația dintre consumul de ciuperci și riscul de a dezvolta această maladie.
Ciupercile pleurotus pot ajuta la scăderea riscului de cancer mamar
Chiar dacă ciupercile shiitake, maitake și pleurotus au cantități mai mari din aminoacidul ergotioneină decât ciupercile albe, cremini și portabello, cercetătorii au descoperit că persoanele care au încorporat orice varietate de ciuperci în dietele lor zilnice au avut un risc mai mic de cancer. Potrivit descoperirilor, persoanele care au consumat 18 grame de ciuperci zilnic au avut un risc de cancer cu 45% mai mic comparativ cu cele care nu au consumat deloc ciuperci, scrie doc.ro.
Potrivit autorilor analizei, ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, care este antioxidant unic și puternic și protector celular. Astfel, reaprovizionarea organismului cu antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și la scăderea riscului de cancer.