Leusteanul, un miracol al naturii. Iata in ce boli e util

0
120

Planta de leustean are numeroase proprietati curative, este un adevarat aliment-medicament, bogat in vitaminele A, B si C, acizi organici, saruri minerale, uleiuri eterice. Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei si sistemului nervos. In medicina populara romaneasca, el era folosit ca planta tamaduitoare pentru bolile de piept, digestive si pentru diferitele plagi, dar si ca planta magica.

Gratie proprietatilor terapeutice
, leusteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar si pentru intarirea sistemului imunitar. Este un remediu eficient intr-o multitudine de boli precum anorexie, raceala, gripa, dureri de gat si amigdalita. Are efecte antialergice, diminueaza inflamatia si calmeaza mancarimile. Uleiul obtinut din leustean scade tensiunea si stimuleaza diureza. Ceaiul preparat din seminte de leustean linisteste rapid durerile de stomac.

Vinul de leustean
este un leac stravechi, cunoscut pentru efectele sale in combaterea anorexiei, a indigestiei, a unor boli cardiace asociate cu retentia de lichide.

Un studiu realizat in Germania a confirmat faptul ca sucul proaspat de leustean, obtinut din 10 lingurite, combinat cu o cana cu suc de morcov, ajuta la dizolvarea calculilor renali si previne formarea lor.

Pentru prevenirea cistitei se consuma mult leustean proaspat, iar daca e deja instalata se trateaza cu infuzie de leustean. Consumul a minimum 20 de grame pe zi are efect diuretic, antispastic, fiind indicat pentru blocaj renal care apare postoperator, dupa cistitele acute, dupa administrarea medicamentelor ce inhiba diureza sau in unele afectiuni tumorale.

Balonarea poate fi combatuta prin administrarea inainte de masa a trei-sase linguri cu infuzie de frunze combinata cu seminte de leustean.

Sindromul colonului iritabil si colita se amelioreaza prin consumul de leustean proaspat, precum si al unei cani cu infuzie de frunze de leustean de doua ori pe zi.

Frunzele sale sunt un excelent tonic digestiv, care creste secretia de sucuri, alunga inapetenta si pune in miscare tubul digestiv. Un studiu recent arata ca flavonoidele continute in frunzele acestei plante au efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, in timp ce substantele sale volatile, cu efect antiseptic, regleaza flora tubului digestiv. Indigestia si dispepsia se trateaza cu o cura de zece zile in care se consuma suc de leustean, cate doua lingurite inaintea meselor principale. Uleiurile volatile si substantele amare pe care le contine sunt un excelent stimulent digestiv si maresc in mod armonios pofta de mancare. Greata si dischinezia biliara trec daca se mesteca doua frunze proaspete de leustean inainte si dupa masa.

Durerile de gat si amigdalita trec cu gargara din infuzie fierbinte de frunze uscate de leustean, faringitele si laringitele se trateaza prin consumul de frunze proaspete de leustean si gargara de patru ori pe zi cu infuzie combinata din frunze si seminte. Raceala si gripa se previn tot prin consumul de frunze proaspete, care contin uleiuri volatile cu o actiune antiinfectioasa puternica si polizaharide, cu o actiune de stimulare a sistemului imunitar. Bronsita si tusea se trateaza cu infuzie cat mai fierbinte, cate doua, chiar trei cani pe zi. Acest tratament este un bun adjuvant si in caz de pleurezie sau de pneumonie.

Pentru a combate o circulatie periferica deficitara, se consuma leustean proaspat, cate 10-25 de grame pe zi. Acesta dilata vasele de sange, ajutand la imbunatatirea irigarii cu sange a unor zone ale corpului, cum ar fi mainile, labele picioarelor, urechile.

Pentru ameliorarea durerilor de cap si chiar a migrenelor puternice, se mesteca indelung cateva frunze proaspete. Calmeaza durerea si reduce senzatia de voma in cazul migrenei. Tratamentul este recomandat si in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.

Uleiurile eterice de leustean sunt folosite in industria cosmetica, la prepararea parfumurilor si cremelor.

Contraindicatii: Foarte rar s-a observat un efect iritativ al leusteanului, cand a fost administrat in cantitati mari si pe perioade lungi de timp. Leusteanul nu se foloseste in perioada sarcinii si se foloseste in cantitati moderate (maximum 3g/zi) in timpul alaptarii. De asemenea, este necesara evitarea expunerii la soare in timpul tratamentului cu leustean, deoarece planta contine furanocumarine, ce pot induce fotosensibilitatea.

Citeste mai multe pe doctorulzilei.ro