Limbajul dragostei. Descopera 5 modalitati prin care primim si daruim iubire

0
141

Dragostea umple viata noastra de sens si de bucurie, insa aceasta fericire pe care o simtim este rezultatul a ceea ce facem cu propriile noastre maini. Te-ai intrebat vreodata de ce in majoritatea cazurilor, nu ramanem in acea stare de gratie de la inceputul relatiei, cand simtim ca toate merg aproape de la sine, fara sa facem prea mari eforturi?

Iubirea are nevoie de multa atentie, daruire si este foarte important sa cunosti modul in care ar trebui sa iti exprimi iubirea fata de partener, altfel spus sa stii cum sa i-o transmiti pe limba lui/ei. Limbajul emotional al iubirii tale poate fi, fata de cel al fiintei pe care o iubesti, la fel de diferit cum este chineza de engleza, de exemplu. Oricat de mult te-ai stradui sa-ti exprimi iubirea in engleza, daca iubitul/iubita nu pricepe decat chinezeste, nu veti intelege niciodata cum sa va iubiti.

Nu este suficient sa fim sinceri atunci cand ne exprimam iubirea, ci trebuie sa fim dispusi sa invatam principalul limbaj al iubirii celuilalt, daca dorim sa comunicam eficient in dragoste. Astfel iubirea noastra va fi tradusa in limbajul iubirii fiintei pe care o iubim.

Inca din copilarie, fiecare fiinta umana isi dezvolta un anumit mod specific prin care recepteaza iubirea pe care i-o transmit parintii si oamenii cu care vine in contact. Acesta ar putea fi numit limbajul iubirii acelei fiinte. Este, deci, foarte important ca, atunci cand suntem intr-o relatie de iubire si ne dorim sincer fericirea celuilalt, sa urmarim sa-i descoperim limbajul iubirii si sa ne manifestam in acel mod, cat mai des cu putinta.

Acelasi lucru este valabil si pentru noi, autoanalizandu-ne si urmarind sa descoperim cum ne place cel mai mult sa fim iubiti, o putem ghida pe fiinta iubita sa se manifeste fata de noi in modul care ne face sa ne simtim cel mai bine si ne confera un amplu sentiment de fericire si implinire.

Daca dorim sa fim eficienti in a ne face cunoscuta dragostea, este necesar sa fim dispusi sa invatam limbajul iubirii fiintei iubite.

Desi exista o infinitate de modalitati si nuante prin care ne putem manifesta iubirea, au fost determinate, totusi, cinci limbaje principale ale iubirii.

In cartea sa, „Cele cinci limbaje ale iubirii”, dr. Gary Chapman, consilier matrimonial si conferentiar pe tema modalitatilor de perfectionare si imbogatire a vietii cuplurilor, sintetizeaza si concluzioneaza ca cele cinci moduri fundamentale prin care o fiinta isi exprima si recepteaza iubirea sunt:
1. Cuvintele de incurajare;
2. Timpul acordat;
3. Cadourile;
4. Serviciile;
5. Mangaierile sau atingerile.

Cum determinam propriul limbaj al iubirii
Putini sunt aceia care au cunostinta despre cele cinci limbaje ale iubirii si chiar si mai putini sunt cei care si-au determinat propriul mod de a iubi sau pe cel al fiintei iubite. Rareori barbatul si femeia dintr-un cuplu au acelasi limbaj principal al iubirii.
Cu totii avem tendinta sa ne exprimam in limbajul nostru principal si suntem contrariati cand fiinta iubita nu intelege ce ii comunicam. Noi ne exprimam iubirea, dar mesajul nu este receptat, pentru ca limbajul folosit de noi ii este strain celuilalt.

Aceasta este problema fundamentala ce apare de obicei in relatiile de cuplu de lunga durata. O data ce inveti limbajul principal al iubirii partenerului de viata, ai descoperit cheia unei relatii de cuplu sau casnicii de lunga durata si pline de afectiune.
Deci, pentru a ne pastra vie iubirea trebuie sa invatam limbajul iubirii celuilalt. Daca dorim ca fiinta pe care o iubim sa simta iubirea pe care noi i-o transmitem, trebuie sa ne exprimam in limbajul ei.

Exista 3 modalitati principale prin care ne putem determina limbajul iubirii:

1. Sa ne gandim ce anume ne provoaca cea mai mare suferinta din ceea ce face sau nu face iubitul/iubita. Opusul a ceea ce ne face sa suferim va fi, de obicei, limbajul iubirii noastre.
2. Sa ne dam seama care este lucrul pe care l-am cerut cel mai des de la iubitul/iubita noastra, poate determina, de asemenea, modul nostru de a iubi si de a ne simti iubiti.
3. Modul in care ne exprimam iubirea fata de fiinta iubita indica, de obicei, ceea ce ne face pe noi sa ne simtim iubiti.

La temelia existentei umane sta nevoia de intimitate si de a fi iubit de cineva. De obicei, in relatiile de iubire, prapastia care se creeaza la un moment dat intre cei doi iubiti se datoreaza faptului ca unul dintre ei sau amandoi nu se mai simt iubiti. Rezervoarele lor de iubire sunt goale si entuziasmul inceputului, clipele magice de iubire sunt foarte rare sau au disparut complet.

Nevoia de a fi iubit este cea care a stat la baza intemeierii cuplului. Daca aceasta nevoie nu mai este satisfacuta, cuplul se destrama de cele mai multe ori in mod iremediabil. Pastrarea unui rezervor plin de iubire intr-o relatie de cuplu este la fel de important precum pastrarea nivelului corect de ulei la un automobil.

Oamenii se comporta diferit atunci cand rezervorul lor de iubire este plin. Sunt mai binevoitori, mai ingaduitori, mai altruisti, mai intelegatori, mai buni. invatarea si exprimarea limbajului principal al iubirii fiintei iubite ii poate afecta acesteia in mod decisiv comportamentul.

sursa: yogaesoteric.net