Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, şi-a anulat o vizită planificată în Liberia în această săptămână pentru a se concentra în schimb pe diplomaţia ONU faţă de acumularea de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei, a anunţat misiunea americană la Naţiunile Unite, anunță Agerpres.
Casa Albă a decis să o menţină pe Thomas-Greenfield la New York după ce preşedintele Joe Biden a discutat sâmbătă cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat duminică un oficial american pentru Reuters. Biden i-a spus lui Putin că Occidentul va răspunde ferm la orice invazie.
''Ambasadoarea Thomas-Greenfield va rămâne la New York pentru a se implica în diplomaţia legată de escaladarea consolidării militare a Rusiei la graniţele Ucrainei'', a declarat un purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească joi pentru o reuniune programată periodic cu privire la acordurile de la Minsk, aprobate de consiliu în 2015 şi menite să pună capăt războiului separatist purtat de vorbitorii de limbă rusă în estul Ucrainei.
Dar diplomaţii se aşteaptă ca, în cadrul acestei reuniuni, ţările occidentale să îşi exprime îngrijorarea cu privire la actuala escaladare militară a Rusiei. Potrivit unor diplomaţi, este posibil ca această chestiune să fie discutată şi în timpul dejunului lunar al trimişilor Consiliului de Securitate cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care va avea loc luni.
Statele Unite au declarat vineri că armata rusă, care are peste 100.000 de soldaţi masaţi în apropierea Ucrainei, ar putea invada în orice moment. Rusia neagă că ar avea astfel de planuri şi spune că acţiunile sale sunt un răspuns la agresiunea ţărilor NATO.
Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. Însă Consiliul nu va putea lua nicio măsură în afară de a discuta despre criza ucraineană, deoarece Rusia este una dintre cele cinci puteri cu drept de veto ale organismului, alături de Statele Unite, China, Franţa şi Marea Britanie.
Consiliul s-a reunit deja de zeci de ori în legătură cu criza din Ucraina de când Rusia a anexat Crimeea în 2014.
China a sprijinit Rusia în încercarea de a opri reuniunea Consiliului din 31 ianuarie, convocată de Statele Unite.
Thomas-Greenfield a declarat săptămâna trecută că speră că Beijingul va îndemna Rusia să ''facă ceea ce trebuie'' în privinţa Ucrainei, ceea ce l-a determinat pe omologul său chinez să răspundă cu un apel la diplomaţie şi la încetarea ''amplificării tensiunii''.