In urma studiilor efectuate s-a constatat ca prea mult sau prea putin somn favorizeaza declansarea afectiunilor cardiovasculare. Daca dormi mai putin de 5 ore in fiecare noapte esti mult mai predispus la un atac de cord. Riscul creat este asemanator celui aparut ca urmare a fumatului. Astfel, odihna adecvata devine din ce in ce mai importanta pentru a avea un organism puternic si a preveni imbolnavirile.
Desi majoritatea persoanelor constientizeaza ca lipsa somnului le-ar putea afecta negativ, considera ca presiunile din plan profesional pot justifica reducerea drastica a timpului de odihna. Din acest motiv de multe ori poate ai observat ca prieteni tai, rudele sau chiar tu postati pe retele de socializare la ore extrem de tarzii, dupa un program de lucru foarte lung. Cu toate acestea, lista de efecte negative ale epuizarii datorate somnului insuficient continua sa creasca. Potrivit studiilor prezentate la intrunirea specialistilor in cardiologie la nivel european, prea putin sau prea mult somn cresc riscul de afectiuni cardiovasculare, printre problemele create fiind atacurile de cord, insuficienta cardiaca, aritmia, depunerea grasimilor pe peretii arterelor si accidentele vasculare cerebrale.
„Ne petrecem o treime din viata dormind, insa deocamdata nu stim totul despre impactul lipsei de odihna asupra sistemului cardiovascular. Potrivit rezultatelor obtinute pana acum, este absolut necesar sa se respecte numarul indicat de ore de somn, in caz contrar efectele negative asupra corpului pot deveni cronice si s-ar putea extinde asupra tuturor organelor”, a explicat dr. Epameinondas Fountas, specialist cardiolog.
Chiar daca fiecare persoana este diferita si nevoile de odihna pot varia in functie de varsta, anotimp sau mediul ambiant, in general sunt recomandate 7 ore de somn in fiecare noapte. Acest numar de ore este intervalul necesar pentru a sustine dezvoltarea cognitiva, functiile creierului si prevenirea cancerului sau a decesului.
In ceea ce priveste bolile cardiace, specialistii considera ca organismul are nevoie intre 6 si 8 ore de somn. Daca te odihnesti mai putin decat numarul de ore recomandat, riscul coronarian va creste cu 11%. De asemenea, lipsa somnului predispune persoanele in cauza la un atac de cord in urmatorii 9 ani, cu sanse reduse de supravietuire. Exista riscuri si daca dormi prea mult. Astfel, s-a constatat ca riscul de boli cardiace creste cu pana la 33% in cazul in care dormi foarte mult.
Conteaza si cat de profund este somnul si felul in care dormi. Astfel, in cazul persoanelor care se trezesc des noaptea, riscul de ateroscleroza creste cu pana la 27%. Reducerea diametrului vaselor de sange poate provoca infundarea arterelor sau poate contribui la declansarea insuficientei cardiace, a unui atac de cord sau a anevrismelor. In cadrul unui studiu realizat in Suedia, desfasurat pe o perioada de 20 de ani, s-a constatat ca barbatii in varsta de 50 de ani care dorm mai putin de 5 ore in fiecare noapte ar putea avea un risc dublu de boli cardiace peste 20 de ani. Riscul creat este asemanator cu cel cauzat de fumat sau diabet.
Dincolo de riscurile cardiovasculare, lipsa somnului poate afecta si silueta. De exemplu, specialistii au constatat ca odihna insuficienta incetineste metabolismul si favorizeaza obezitatea. De asemenea, agraveaza inflamatiile, ceea ce ar putea duce la inrautatirea artritei sau a reumatismului. Daca ai probleme cu acneea este bine sa acorzi atentie si orelor de somn. Nu doar dieta si produsele cosmetice influenteaza aspectul tenului, ci si odihna. Daca dormi prea putin, acest lucru ar putea favoriza aparitia cosurilor si poate agrava inflamatiile de sub piele. Incearca sa dormi atat cat trebuie si vei vedea ca si leziunile acneice se vor vindeca mai usor, fara sa lase cicatrici.
Nu este interzis sa mergi din cand in cand la o petrecere si sa dormi mai putin in acea noapte, dar nu transforma acest lucru intr-un obicei. Daca in timpul weekendului dormi mai putin, impactul pe termen lung nu va fi accentuat, dar daca vei dormi prea putine ore in fiecare noapte, efectele asupra sanatatii nu vor intazia sa apara. sursa: eva.ro