Oamenii de stiinta sustin ca persoanele obosite tind sa evalueze pozitiv alimentele nesanatoase. Chiar si o singura noapte pierduta are acest efect, potrivit adevarul.ro, care citeaza theguardian.com. Studiul a analizat cum lipsa de odihna poate active zone ale creierului legate de apetit si de hormonii implicati in senzatia de foame. Cercetarea a fost publicata in revista Journal of Neuroscience si a fost realizata de cercetatori de la Universitatea Koln din Germania, Julia Rihm si Jan Peters.
„Studiul nostru este un pas inainte in intelegerea mecanismelor prin care lipsa de somn schimba evaluarea alimentelor“, a spus Peters. Concret, in cadrul studiului au fost selectati 32 de tineri sanatosi cu varste intre 19 si 33 de ani. Ei au fost supusi aceluiasi regim alimentar cu paste si carne tocata la cina si cu iaurt de capsuni si mar la desert. Un grup a plecat acasa cu un aparat care a inregistrat orele de somn, iar celalalt grup a ramas in laborator pentru a desfasura diferite activitati. A doua zi, li s-a masurat nivelul zaharului in sange si hormonii legati de stres si pofta de mancare. Ei au participat de asemenea la un joc compus din mai multe imagini cu dulciuri si ciocolata si produse nealimentare, pentru a vedea cat erau dispusi sa plateasca pentru ele. Rezultatul a aratat cum lipsa somnului sporeste valoarea subiectiva a hranei, comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implica amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, si hipotalamusul, avand legatura cu pofta de mancare. „Aceste date sugereaza o conexiune intre lipsa odihnei si excesul de alimentatie si consecinta directa a riscului de obezitate“, au precizat cercetatorii implicati in studiu.