Lovitura grea data programului Rabla: Nu orice masina va fi primita

0
100

Pentru inscrierea in programul Rabla din acest an nu este nevoie de ITP valabil, dar Ministerul Mediului (MM) propune, printr-un proiect de ordin, introducerea acestei conditii, incepand din 2019, pentru casarea masinilor. Romanii vor putea solicita si anul viitor bani de la stat pentru a-si schimba masina veche, dar regulile programului Rabla din 2019 s-ar putea modifica. Schimbarile sunt propuse prin Proiectul de ordin de ministru privind modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017 – 2019, ce a fost lansat recent in dezbatere publica pe site-ul MM. Actul normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnatura ministrului mediului si de publicarea in Monitorul Oficial, informeaza Avocat.net.

Cea mai importanta schimbare propusa la programul Rabla 2019 este cea legata de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca masinile pentru a putea fi casate. Mai exact, masinile care vor putea fi casate de catre persoanele sau firmele care vor dori sa beneficieze de sprijin financiar de la stat prin programul Rabla de anul viitor vor trebui sa aiba, pe langa vechimea mai mare de opt ani, inspectia tehnica periodica valabila.

O astfel de propunere a mai fost facuta si in cursul acestui an, dar, nefiind prea bine primita de catre proprietarii de masini vechi, s-a renuntat la ea. Astfel, in prezent, pentru a casa o masina mai veche de opt ani nu este nevoie ca aceasta sa aiba ITP valabil.

Potrivit proiectului legislativ, anul viitor vor putea fi casate, cu conditia existentei unui ITP valabil si a varstei de peste opt ani, autoturisme, microbuze, autoutilitare usoare sau autospeciale/autospecializate usoare. Acestea vor trebui sa fie inmatriculate in tara noastra si sa aiba cel putin componentele esentiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu, dar si echipamentele electronice de gestionare a functiilor autovehiculului si catalizatorul, daca acestea au fost montate pe masina din fabricatie. In cazul in care anul inmatricularii inscris in cartea de identitate este anterior anului fabricatiei, se va considera an de fabricatie anul inmatricularii.

In 2019, prima de casare va avea tot valoarea de 6.500 de lei, dar masinile care se vor putea achizitiona vor trebui sa genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita din aceste an, care este de 130 g CO2/km.