Lucruri pe care nu toata lumea le stie despre febra

0
72

Prin febra se intelege cresterea temperaturii corpului peste valoarea normala de 36-37°C. De obicei, febra este precedata de frison, simptom care se manifesta prin senzatia de frig si tremuraturi. Febra constituie un semnal de alarma, avertizandu-ne ca un agent infectios a patruns in organism, dar nu poate da indicatii despre ce fel de boala este vorba. Ridicarea temperaturii corpului se insoteste si de alte simptome: cresterea numarului de batai ale inimii (pulsului) si a numarului de respiratii, dureri de cap, oboseala, lipsa de pofta de mancare, uscaciunea gurii si a buzelor.

Febra este un semnal important ca ceva rau se intampla in organism, de regula fiind vorba despre o infectie. si infectiile virale pot da febra. in raceli, o temperatura a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neavand nicio valoare in viroza. Alte afectiuni care dau febra sunt bolile inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoida sau anumite tipuri de cancere.

Temperatura normala a corpului variaza intre 36,1 si 37,2 grade Celsius. Febra este considerata la valorile peste cea superioara. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrila. Hipotalamusul este o portiune veche a creierului care controleaza temperatura corpului. Uneori, el o fixeaza la o valoare mai inalta, spre exemplu pentru a lupta mai bine impotriva unei infectii. Frisoanele apar tocmai pentru ca organismul trebuie sa produca acea diferenta in plus pana la valoarea fixata de catre hipotalamus. in contractiile musculare rezulta caldura.

O febra poate fi lasata in pace, fara a se lua masuri antitermice. Organismul controleaza mai bine infectiile la o temperatura putin mai inalta. Se iau masuri antitermice daca valoarea temperaturii trece de 39,4 grade C la adult. Prudenta la copiii mici. Bebelusul de pana la 3 luni trebuie vazut de medic daca prezinta febra de 38 grade Celsius si are simptome de raceala, varsa, e foarte agitat sau din contra, letargic. La varste de peste 3 luni, o temperatura de pana la 38,9 grade C necesita un consult daca sunt prezente si simptomele amintite mai sus sau daca temperatura depaseste 38,9 grade C, indiferent daca sunt simptome asociate. Temperatura poate fi luata cu un termometru digital de ureche sau, si mai bine, cu unul intrarectal.

Copilul intre 6 luni si 5 ani poate face convulsii in caz de febra. Trebuie vazut de medic. in primele 12 luni de la episodul convulsiv mai poate aparea cel putin unul. Masurile antitermice inseamna paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), o impachetare rece, o aplicare de prosop ud sau punga cu gheata pe frunte sau alte zone ale corpului. impachetarile reci se vor evita la bebelusi si copii (se pot folosi prosoape imbibate cu apa la temperatura camerei, pentru un schimb termic mai bland), putand fi aplicate fara probleme la adulti.

Antibioticul va participa la scaderea febrei in infectiile bacteriene, cand infectia incepe sa fie controlata si ameliorata. Gripa da de regula febra inalta, instalata brusc, cu alte simptome precum frisoane, fatigabilitate marcata, dureri musculare intense. Prudenta in gripa la copiii mici, varstnici, persoanele cu boli de inima sau plamani, cu boli de imunitate. Nu administrati aspirina la copii! Puteti folosi paracetamol sau ibuprofen, nu ambele in acelasi timp, ci trecand de pe unul pe altul in caz ca raspunsul la medicament nu este potrivit. Mergeti la medic daca febra nu raspunde la masurile antitermice clasice. Mergeti imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru ca pot leza ireversibil unele organe, indeosebi creierul.

sursa:leapsadesanatate.ro