Ludovic Orban, despre conducta de gaze de la Podisor: ‘Se afla in curs de derulare a procedurilor de licitatie, urmand sa se selecteze castigatorul’

0
66

Premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul Guvernului este de a extinde cât mai mult reţeaua magistrală de gaz şi astfel pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunităţile locale astfel încăt să poată fi dezvoltare reţele inteligente de gaz, relatează News.ro.

 

Ludovic Orban a fost prezent duminică, la inaugurarea Staţiei Turbocompresoare Bibeşti din judeţul Gorj şi a vorbit despre extinderea magistralelor de gaz în cât mai multe zone din ţară.

„Urmărim ca obiectiv extinderea magistralelor pe cât mai multe zone din România astfel încât să permitem conectarea la reţelele de gaz, înfiinţarea de distribuţii de gaz în cât mai multe localităţi din România astfel încât gazul românesc să ajungă în casele românilor, să ajungă în comunităţi locale şi mai ales să poată să ofere un pilon de sprijin pentru programele de dezvoltare ale comunităţilor locale. O investiţie ca să se localizeze într-o comunitate locală, orice investitor are nevoie de infrastructură: de apă, de canal, de gaz, de infrastructură de transport. Practic obiectivul nostru este să extindem cât mai mult reţeaua magistrală de gaz pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunităţile locale astfel încât comunităţile locale să poată să dezvolte reţele inteligente de gaz”, a afirmat Ludovic Orban.

El a reamintit că Guvernul implementează un program pentru extinderea reţelelor locale de gaz.

„Guvernul a gândit şi deja implementează un program de finanţare a înfiinţării de distribuţii de gaz, de extindere a reţelelor de gaz locale. Pe data de 17 august, aşa cum am promis, am lansat apelul de proiecte la care pot să aplice unităţi administrativ teritoriale, administraţii locale, fie localităţi singure, fie localităţi care se asociază în parteneriat pentru dezvoltarea reţelelor de gaz. Suma iniţială alocată pentru acest program de extindere de reţele inteligente în comunităţile locale este de 234 de milioane de euro în prima fază, din exerciţiul financiar multianual 2014-2020, apelul de proiecte care a fost lansat pe 17 august va dura trei luni. În această perioadă autorităţile locale pot să aplice pentru a obţine finanţări din fonduri europene pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, urmând ca într-un termen cât mai scurt să facem evaluarea proiectelor, să stabilim localităţile care sunt eligibile, să semnăm într-un timp cât mai scurt contractele de finanţare”, a explicat premierul.

El a precizat că au fost discuţii cu Comisia Europeană pentru majorarea sumei de 234 de milioane de euro în cazul în care vor fi foarte multe proiecte care vor avea nevoie de finanţare. Orban a mai spus că în cadrul exerciţiului financiar 2021-2027 va fi alocată suma de 800 de milioane de euro pentru extinderea acestor reţele.

Orban a amintit şi de o investiţie derulată de Transgaz care va lega rezervele de gaz naturale din Marea Neagră de conducta Brua.

„În ceea ce priveşte Trangazul, conduce investiţii extrem de importante cu rol strategic pentru România. Una dintre cele mai importante investiţii care se va realiza este legătura în Podişor, staţia de comprimare a gazelor din partea de est a Brua şi Tuzla. Este o magistrală de gaz, o conductă de o lungime de 308 kilometri care va face legătura practic între rezervele de gaz naturale de care dispune România la Marea Neagră şi reţeaua de transport conducta Brua. O investiţie extrem de importantă, care se află în curs de derulare a procedurilor de licitaţie, urmând să se selecteze câştigătorul într-un timp cât mai scurt”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că mai sunt şi alte investiţii importante, de construcţii magistrale în Mehedinţi, Bacău sau de extindere a magistralelor de gaz în nordul ţării care vor face legătura în Suceava şi Maramureş.