Lukașenko: Belarus nu se va alătura invaziei rusești în Ucraina

0
69

Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor rusești în invazia din Ucraina.

Lukașenko, care este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că “armata belarusă nu participă la acțiuni militare și nu a participat niciodată”.

“Putem dovedi acest lucru oricui. Mai mult decât atât, conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi – implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm în viitor la această operațiune specială în Ucraina. Nu este nevoie de așa ceva”, a spus liderul de la Minsk.

Luni au apărut temeri că Lukașenko se pregătește să trimită o forță militară care să se alăture atacului asupra Kievului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că Rusia și-a “bătut joc” de suveranitatea Belarusului prin lansarea invaziei în Ucraina de pe teritoriul belarus, potrivit BBC.

Cel puțin 6 persoane au fost rănite în Harkov, după ce o rachetă lansată de forțele ruse a distrus sediul Administrației Regionale

„Rusia duce acest război încălcând dreptul internațional umanitar. Ucide civili, distruge infrastructura civilă. Principala țintă a Rusiei sunt orașele mari, care sunt acum asediate de rachetele sale”, a transmis, marți, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Primarul oraşului-port Mariupol din sudul Ucrainei a declarat marţi dimineaţa că bombardamentul continuu al forţelor ruse a ucis civili şi a deteriorat infrastructura, informează Reuters.

„Avem cartiere rezidenţiale bombardate de cinci zile. Ne pisează cu artileria, ne bombardează cu GRAD (rachete de croazieră – n. red.), ne lovesc cu forţele aeriene”, a spus Vadim Boicenko într-o transmisiune în direct la televiziunea ucraineană. “Avem infrastructură civilă deteriorată – şcoli, case. Sunt mulţi răniţi. Sunt femei, copii ucişi”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.