Lumina albastra iti face ochii sa se autodistruga

0
82

Expunerea excesiva la lumina albastra reprezinta un pericol pentru ochi si contribuie la pierderea vederii in timp.

Cercetatorii din cadrul Universitatii din Toledo, SUA, au descoperit cum functioneaza acest efect toxic. Conform Science Alert, informatiile sunt extrem de importante pentru persoanele ce au un risc crescut de dezvoltare a afectiunilor oculare degenerative. Pentru persoanele care nu sunt supuse acestui risc, descoperirea reprezinta un motiv in plus pentru limitarea utilizarii ecranelor cu lumina rece noaptea. 

„Nu este un secret faptul ca lumina albastra este daunatoare pentru vedere, prin intermediul distrugerii retinei”, a declarat chimistul Ajith Karunarathne. „Experimentele noastre explica cum are loc degradarea si speram ca aceste informatii sa contribuie la dezvoltarea terapiilor pentru incetinirea degenerescentei maculare”, a adaugat el. Degenerescenta maculara asociata varstei implica degradarea celulelor care se afla in spatele tesutului sensibil la lumina din interiorul globului ocular. Treptat, retina se distruge si lasa in urma un punct de orbire care se dezvolta in timp. 

Lungimile de unda ale luminii albastre si violet sunt cele care agraveaza degenerescenta maculara. Karunarathne si echipa sa a analizat chimicala din retina, denumita retinal. „Este necesara existenta continua a moleculelor retinale pentru a putea vedea. Fotoreceptorii sunt nefolositori fara retinal ce este produs de ochi”, a declarat Karunarathne

Retinalul este o forma a vitaminei A ce reactioneaza la lumina prin schimbarea formei sale. De obicei, transformarea unei forme a retinalului este reversibila, insa la unele persoane procesul nu functioneaza corect si duce la aparitia acumularilor. In cantitati suficiente, transformarea retinalului in ATR este considerata toxica. Acest lucru are loc deoarece ATR-ul are tendinta sa se transforme in lipofuscina, molecule ce au capacitatea sa distruga structurile celulare. 

Cercetatorii au adaugat retinalul diferitelor culturi de celule si au analizat rezultatele in timp ce erau expuse diferitelor lungimi de unda ale luminii. Se pare ca lipofuscina nu este unul dintre vinovati in acest caz. Atunci cand ambele forme ale retinalului erau expuse lungimilor de unda ale luminii albastre, echipa a observat o deformare a membranei celulelor, urmata de o cresterea a nivelului de calciu ce a schimbat forma celulei. In cele din urma, aceste procese au dus la moartea celulei. 

Aceste efecte nu au fost observate si in timpul depunerii retinalului la alte culori. Se pare ca albastru a stimulat molecula incat aceasta a devenit toxica.  „Toxicitatea generata de retinal prin intermediul luminii albastre este universala. Poate ucide orice tip de celula”, a declarat Karunarathne. sursa: descopera.ro