Ministerul de Externe (MAE) transmite o atenționare de călătorie privind o epidemie de Ebola în Republica Democrată Congo, fiind declarată o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională de către Organizația Mondială a Sănătății, anunță MEDIAFAX.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care călătoresc spre Africa de Vest, în special în zona vestică a Republicii Democratice Congo (Kinshasa), că Secretariatul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a organizat, la data de 24 iulie 2019, o sesiune de informare pentru statele sale membre, cu privire la declararea epidemiei de EBOLA din R.D. Congo drept USPII – Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională, definită ca atare în cadrul Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) – 2005", arată un comunicat al MAE.
Reprezentanții Ministerului transmit că oficialii OMS au subliniat că, momentan, nu s-a recomandat închiderea frontierelor, restricționarea zborurilor sau a schimburilor comerciale și au îndemnat toate statele ca eventualele măsuri luate în plan național să fie bazate pe dovezi științifice, respectiv să informeze OMS cu privire la acestea.
"În prezent, nu există vaccinuri licenţiate pentru a proteja persoanele împotriva virusului Ebola, pe cale de consecință, orice alte cerinţe privind certificatele de vaccinare pentru Ebola nu constituie o bază rezonabilă pentru limitarea circulaţiei transfrontaliere sau eliberarea vizelor pentru călătorii în / din ţara afectată (R. D. Congo). Orice persoană diagnosticată cu boala determinată de virusul Ebola nu ar trebui să aibă voie să călătorească decât dacă călătoria face parte dintr-o evacuare medicală corespunzătoare. Se impune ca o persoană cu boala determinată de virusul Ebola sau care a fost potenţial expusă virusului într-o zonă afectată de focar (adică un contact) să nu călătorească timp de 21 de zile de la ultima expunere", mai arată Ministerul.
Informații actualizate despre situația epidemiei se pot accesa pe site-ul OMS la pagina web https://www.who.int/csr/don/18-july-2019-ebola-drc/en/.
Recomandările OMS privind călătoriile internaționale se regăsesc la pagina de Internet https://www.who.int/ith/who-recommendations-for-international-travel-19july2019/en/.
Pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în R. D. Congo se poate solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Angola: +244916895720 și +244222322234, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României la Luanda: +244993133100.