vineri, 29 septembrie, 2023

Mafia carnii stricate, in atentia DIICOT.

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, urmand ca acestea sa fie duse in instanta cu propunere de arestare preventiva.

Pana in prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, insa audierile nu s-au incheiat.

Miercuri, procurori DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA – conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA.

Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme ‘fantoma’ din alte state comunitare – coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.

Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind in fapt vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile – ‘la negru’.

De asemenea, exista suspiciunea ca reteaua achizitioneaza marfa din spatiul intracomunitar fara plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme ‘fantoma’ ale retelei si o vinde pe piata interna ‘la negru’ la un pret apropiat de valoarea marfii cu TVA, insa mult sub pretul pietei, fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate, insa fara incalcarea prevederilor legale.

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din tari comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se intorcea in Romania prin societati de tip paravan, care ulterior erau abandonate iar produsele, vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile.

Aceasta modalitate de actiune presupunea concursul direct al producatorilor autohtoni de carne si produse de origine animala la activitatile ilicite derulate de gruparea in cauza.

In derularea activitatilor ilegale, membrii retelei utilizau o serie de firme detinute in mod direct ori prin interpusi, asupra carora decideau cand si cum vor fi implicate in fiecare circuit financiar ilicit, cantitatile si pretul pe fiecare partida de marfa tranzactionata, intocmeau sau dispuneau intocmirea de documente fictive prin care sa justifice circulatia marfurilor si ordonau platile.

Activitatile ilegale cu privire la care exista suspiciunea implicarii gruparii impun inregistrari de achizitii/livrari de bunuri ori servicii fictive si neinregistrarea unor tranzactii in actele contabile ale societatilor controlate si plati pentru astfel de operatiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o alta destinatie decat cea declarata, pentru a diminua baza impozabila ori pentru a sterge urmele unor tranzactii frauduloase, vanzari sub pretul de achizitie, distrugerea unor documente in baza carora au circulat marfurile si altele similare.

De asemenea, exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse in consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum.

Dupa declansarea anchetei DIICOT, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.

Jurnalul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img