O rana infectata este o discontinuitate localizata la nivelul pielii sau sau o pierdere de substanta pana la tesutul moale din profunzime, in care organismele patogene (microbii) au invadat tesutul viabil din jurul ranii. Infectarea ranii declanseaza raspunsul imun al organismului, provocand reactii inflamatorii si leziuni ale tesuturilor locale, precum si incetinirea procesului de vindecare a ranii.
Multe infectii sunt localizate si se rezolva de la sine, de exemplu: o zgarietura, o julitura sau infectia unui folicul pilos. Alte infectii, daca nu sunt tratate, pot deveni mai severe si necesita supraveghere medicala.
Pielea este prima linie de aparare a corpului, a carei suprafata este protejata de o pelicula subtire, acida, produsa de glandele sebacee, numita manta acida. Aceasta manta acida este o bariera dinamica ce regleaza pH-ul pielii si gazduieste microorganisme, parte din flora normala, care ajuta la prevenirea patrunderii agentilor patogeni in organism, potrivit sfatulmedicului.ro.
Agenii patogeni afecteaza adesea elemente ale florei normale si colonizeaza anumite zone, dar de cele mai multe ori acest lucru nu duce la producerea infectiilor si nu stimuleaza un raspuns imun. Cu toate acestea, atunci cand pielea este deteriorata (isi pierde integritatea) sau daca sistemul imun este compromis, oricare dintre microorganismele care colonizeaza pielea sau sunt prezente in rana, poate provoca o infectie. Microorganismele susceptibile de a infecta o rana depind predominant de microorganismele prezente pe piele, precum si de profunzimea si localizarea ranii.
Stadiile invaziei microbiene:
1. Contaminarea – implica prezenta microbilor care nu se inmultesc intr-o rana astfel incat sa determine un raspuns al gazdei. Practic, toate ranile deschise sunt potential contaminate cu microbi.
2. Colonizarea – se refera la prezenta in rana a microbilor ce se inmultesc limitat, fara a declansa o reactie a gazdei. Cresterea microbiana are loc la un nivel non-critic. In stadiul de colonizare, vindecarea ranilor nu este impiedicata sau intarziata.
3. Infectia locala – apare atunci cand microbii invadeaza in profunzime tesutul si se inmultesc intr-un ritm care va declansa un raspuns din partea gazdei. Infectia locala este limitata la o singura zona, sistem sau structura.
4. Raspandirea infectiei – microbii care s-au raspandit dintr-o rana invadeaza tesutul inconjurator. Microorganismele se inmultesc si se raspandesc, iar semnele si simptomele se extind dincolo de limita ranii. Infectia se poate raspandi in tesutul din profunzime, muschi, fascie, organe sau cavitati ale corpului.
5. Infectia sistemica – microorganismele s-au raspandit in corp prin sistemele vasculare si limfatice. Raspunsul inflamator sistemic, sepsisul si disfunctia de organ sunt semne ale unei infectii sistemice.