Manualele scolare ajung pe masa DNA: „Licitatia, cel mai mare jaf din educatie”

0
87

Membrii Federatiei Editorilor din Romania (FER) au anuntat, joi, ca au depus 17 contestatii si au sesizat mai multe institutii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul in care s-a facut licitatia pentru manualele scolare.

Membrii FER sustin ca rezultatele licitatiei pentru manualele scolare sunt „dezastruoase”, fiind eliminati in mod „dubios” ofertanti care au respectat caietul de sarcini, ramanand numeroase discipline fara manuale, iar manualele declarate castigatoare avand, de fapt, note mici pentru continut.

„Federatia Editorilor din Romania considera ca rezultatele licitatiei de manuale pentru clasele I si a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvata si eronata, fapt pentru care solicita anularea licitatiei si asumarea raspunderii de catre cei vinovati”, au anuntat, joi, membrii FER.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat ca prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, „cel mai mare jaf din domeniul educatiei”, precizand ca s-ar fi putut cumpara manuale pentru toti copiii timp de 40 de ani.

El a mai spus ca, miercuri, Consiliul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a trimis o adresa prin care corecta 11 greseli legate de rezultatele licitatiei. Editorii au spus ca cinci dintre erori vizau pretul, sase punctajul tehnic, toate greselile vizand editurile care au castigat licitatia.

Ministerul Educatiei, acuzat

In plus, documentul transmis miercuri ar avea doua date, respectiv 12 august, data la care a fost intocmit, si 20 august, data la care a fost trimis.

„Ministerul Educatiei Nationale ascunde un document timp de opt zile, pentru ca rezultatele sa nu poata fi contestate”, au acuzat editorii.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat ca acuza CNEE de inconstienta, pentru ca pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte si, in urma licitatiei, au fost acoperite doar noua discipline, astfel ca pentru 75 la suta dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anuntat ca a fost facuta o plangere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestatiilor.

Membrii FER au mai spus ca nici macar nu stiu cine au fost evaluatorii si daca acestia au pregatirea necesara si au vorbit de un „grup de interese” care prin aceasta licitatie ar fi dat „un tun de 30 – 50 milioane de euro”.

„Piata, teoretic, este de 50 de milioane de euro. Profitul vine din monopolul instalat, iar acest monopol este instalat forte clar in dispretul oricarei legi. Aceasta actiune a fost premeditata. Cei care au facut manualele au avut informatii de doi-trei ani de zile”, a spus presedintele FER, Mihail Penescu.

Calomnii?
Pe de alta parte, reprezentatul CD Press, Costin Diaconescu, unul dintre castigatorii licitatiei, a declarat ca toate ofertele respinse au fost respinse din cauza ca nu au fost conforme cu caietul de sarcini si a respins acuzatia colegilor privind constituirea unui „grup de interese”.

„Nu fac parte din nici un grup de interese si consider acuzatia o calomnie pe care o resping”, a spus Diaconescu.

El a explicat ca nu a urmarit sa faca un „profit fabulos” din manualele scolare si a pus un profit de doar trei-patru la suta.

Membrii FER au precizat ca au depus contestatii si au facut sesizari catre Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Consiliul Concurentei, DNA si instante judecatoresti.

Reprezentantul in Romania al Pearson Education, Okian, cel mai mare editor educational din lume si lider mondial in educatie digitala, descalificat si el in procesul de achizitie publica organizat de MEN pentru un aspect de procedura, a anunatat ca sustine pozitia FER, considerand corecta decizia de a sesiza si contesta modul in care a fost gestionata aceasta licitatie, incepand cu metodologia, criteriile eliminatorii nesemnalizate in caietul de sarcini, aritmetica rezultatelor si lipsa de transparenta a intregului proces.

„Achizitia manualelor scolare a fost, istoric, unul dintre cele mai transparente si competitive procese de achizitie publica din Romania. Modul in care a fost construit la mijlocul anilor ’90, cu expertiza si finantarea Bancii Mondiale, a creat o competitivitate corecta si deschisa intre editurile educationale, in beneficiul profesorilor si elevilor. Ar fi profund regretabil ca acest proces, ce a marcat sfarsitul manualului unic si a creat posibilitatea autentica de a alege, sa se degradeze din lipsa de transparenta si competitivitate indoielnica”, declara Tudor Benga, CEO Okian.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara, in 10 august, ca elaborarea manualelor pentru toate ciclurile de invatamant ar putea dura patru-cinci ani.

Intrebat ce se va intampla cu disciplinele pentru care nu au existat ofertanti la licitatia in vederea realizarii noilor manuale, ministrul Educatiei a spus ca exista solutii.

„Manualele pentru materii predate in limba ucraineana, greaca sau slovaca vor fi cumparate din strainatate, asa cum se intampla acum. Dar vreau sa precizez un lucru foarte clar: licitatia al carei rezultat l-am prezentat nu va fi anulata. Vom mai organiza o noua licitatie pentru maualele care nu au fost adjudecate, dar nu vom relua procedura in cazul celor declarate deja castigatoare”, a mai spus el.

Sursa: ziare.com