Mesele de sarbatori, prilej de voie buna alaturi de cei dragi si de feluri delicioase de mancare, au uneori si efecte mai putin placute: kilogramele in plus. Lista urmatoare contine sfaturi si sugestii de la experti pentru a slabi eficient dupa intalnirea traditionala de Paste cu drobul, carnea, ouale si cozonacul carora cu greu le putem rezista.
Bea multa apa
Setea este adesea confundata cu senzatia de foame, motiv pentru care este recomandat ca atunci cand simti nevoia de a rontai ceva sa bei apa mai intai. Apa ajuta si la senzatia de satietate. Unii experti sugereaza cateva inghitituri de apa sau chiar de cei rece inainte si in timpul mesei, scrie Reader’s Digest.
Stabileste obiective realiste
Pierderea a 500 de grame sau a unui kilogram pe saptamana este ceva realizabil. Cele mai bune programe de slabit recomanda oprirea la primele 4,5 kilograme date jos si mentinerea siluetei pentru sase luni inainte de trecerea la un alt nivel.
Strecoara si momente de rasfat
Daca iti permiti sa mananci ce doresti pentru doua mese din 21, nu vei provoca o dauna prea mare dietei si te vei simti mai putin privat de placeri.
Asteapta 10 minute
Unele studii arata ca momentele de pofta dureaza, in medie, 10 minute. Astfel, inainte sa dai curs dorintei de ciocolata sau cartofi prajiti, asteapta aproximativ 10 minute, timp in care ai putea sa bifezi o activitate pe care o aveai de facut – si sa parasesti poate bucataria.
Mananca mai des
Persoanele care si-au mentinut departe kilogramele in plus pentru ani buni mananca, de obicei, de cinci ori pe zi. Mesele usoare si frecvente iti tempereaza apetitul, cresc nivelul de energie si buna dispozitie si chiar imbunatatesc metabolismul, procesul de digestie arzand calorii.
Stabileste obiective in fiecare saptamana
Nu incerca sa iti revizuiesti dieta deodata. Daca faci prea multe schimbari odata, exista sanse mari sa renunti pentru ca nu poti respecta ce ti-ai propus. Este mai bine sa schimbi un singur aspect pe saptamana, cum ar fi sa mananci cel putin o bucata dintr-un fruct pe zi.
Incepe cu 10 la suta
Cei care incep dieta hotarati sa atinga doar 10 la suta din obiectivul pe termen lung al dietei ar putea avea cele mai mari sanse de succes. Pierderea primelor kilograme aduce si cele mai mari beneficii pentru sanatate, grasimea din jurul abdomenului, prima care dispare, fiind cea mai periculoasa.
Mananca doar doua treimi din portie
Cand iei masa in oras, poti sa eviti tentatia de a lasa farfuria goala daca dai la o parte o treime din portia servita. Aceasta tehnica simpla poate insemna ca renunti la 500 de calorii pe zi.
Evita excesele de alcool
Alcoolul este o sursa de calorii. O bere de 0,330 litri contine 150 de calorii, in timp ce un pahar de vin de 100 de mililitri are 85 de calorii. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cocktailurile-crema, echivalente fiecare cu un desert. Sfatul cel mai simplu: daca vrei sa slabesti, bea doar apa.
Scrie bilete pentru tine
Ca sa iti pastrezi determinarea in lupta cu kilogramele, lipeste pe frigider si in camara biletele cu mesaje pentru tine. O sugestie ar fi un semn STOP sau intrebari ca „Vrei aceasta mancare suficient de mult incat sa o porti pe tine?” sau „Caloriile chiar merita consecintele?”
Stai departe de bauturile racoritoare
Acestea sunt o sursa majora de calorii si sunt foarte consumate, desi fluidele nu satisfac apetitul la fel de bine ca alimentele solide. Daca ai pofta de ceva dulce, ar fi mai bine sa rontai ceva fara prea multe grasimi decat sa bei un suc. Iar daca iti este foarte sete, cel mai bine este sa bei apa sau ceai rece neindulcit.
Incearca nu doar sa mananci, ci sa iei masa
Daca mananci pe fuga sau in fata televizorului, vei avea tendinta de a manca mai mult decat trebuie. Ai putea, in schimb, sa aranjezi masa de fiecare data si sa savurezi portia dintr-o farfurie de portelan. Iti vei concentra mai bine atentia si sunt mai multe sanse sa nu faci excese.
Consuma mai multe proteine
Studiile sugereaza ca proteinele prelungesc senzatia de satietate mai eficient decat carbohidratii sau grasimile. Proteinele au nevoie si de mai multe calorii pentru a fi digerate, asadar este recomandat doar o cantitate mica in plus. Sunt recomandate sursele de proteine cu putine grasimi, precum iaurtul sau branza cu nivel scazut degrasime, bauturile si gustarile din soia, sau piept de curcan feliat subtire.
Invata sa masori
Dimensiunea portiilor poate fi aproximatia gresit cu usurinta. Foloseste cu incredere lingurile si vasele de masurat, in special pentru dressingurile de salata, lactate si maioneza.
Alege substituirile inteligente
Orienteaza-te spre alternative nutritive si cu putine calorii pentru produsele dulci si cu nivel mare de grasimi. Incearca struguri inghetati in locul bomboanelor sau capsuni proaspete in sos de caramel cu zero grasimi in loc de ciocolata.
Pune la punct un „plan pentru petreceri”
Cand te duci la o petrecere, oferta-te sa aduci ceva de mancare. Daca apari la eveniment cu legume proaspete si sos cu putine grasimi, sau price alta gustare cu foarte putine calorii, te asiguri ca vei avea ce sa rontai fara sa te simti vinovat.
Gandeste pozitiv
Lipsa stimei de sine este o cauza serioasa a exceselor alimentare, considera expertii. Obisnuieste-te sa te concentrezi pe aspectele tale cele mai bune in detrimentul celor mai slabe. Cumpara haine care ti se potrivesc si pe care sa le porti cu placere.
Ia o pauza
Nu spune nimeni ca trebuie sa iti atingi obiectivul fara sa faci si greseli. Repeta-ti ca poti reusi sa dai jos din kilograme pas cu pas si ca poti incepe din nou de fiecare data cand gresesti. Daca mananci prea mult intr-o noapte, de exemplu, revino la dieta dimineata urmatoare concentrandu-te pe metodele care au functionat in trecut.
Relaxeaza-te!
Unii oameni cedeaza cand sunt stresati, aspect sugerat si de un studiu al Universitatii Yale. Potrivit acestuia, femeile care secreta cel mai mult cortizol (hormon eliberat in momente de stres) consuma cea mai mare cantitate de mancare grasa dupa respectiva perioada. Daca te afli frecvent in situatii stresante, incearca mai bine sa inveti yoga, sa meditezi sau sa faci exercitii de meditatie.