Situatie de tot rasul la Vaslui, unde o groapa ecologica de gunoi in care s-au investit 40 de milioane de euro, zace nefolosita.
Groapa ecologica de la Rosiesti, Vaslui, se intinde pe 20 de hectare ascunse dupa dealuri. Aici ar trebui sa ajunga gunoiul vasluienilor. Sistemul de management integrat al deseurilor a costat la Vaslui 40 de milioane de euro.
Groapa ecologica si statia de sortare au fost inaugurate acum 2 ani, dar de atunci stau nefolosite. Aparatura a iesit din garantie, iar peretii cladirii au inceput sa se deterioreze.
Si hala de sortare sta plina de praf. Toate aceste echipamente au iesit din garantie iar locul e nefolosit pentru ca birocratia si contestatiile au blocat desemnarea unui operator.
Sefii Consiliului Judetean ridica din umeri si spun ca nu stiu cand institutia pe care o conduc va fi in stare sa rezolve problema. Vechile gropi ale judetului au fost inchise de cativa ani, la cererea Uniuniunii Europene, iar gunoiul vasluienilor a fost aruncat prin judetele din jur, la sute de kilometri. Pentru ca nu au unde sa isi depoziteze gunoiul, vasluienii il trimit tocmai la Braila. In fiecare dimineata, 4-5 masini incarcate cu zeci de tone de gunoi iau drumul Brailei. 200 si ceva de kilometri dus, 200 si ceva intors. Asta inseamna poluare, drumuri proaste si, bineinteles, un pret mai mare al gunoiului. Pret platit de vasluieni.
La o singura cursa, o astfel de masina consuma 120 de litri de motorina.
In proiectul sistemul de management integrat al deseurilor, consiliul a cumparat de cativa ani zeci de mii de tomberoane pe care le-a imprastia prin comune. In comuna Dranceni, au ajuns 780 de tomberoane.
Comuna este in topul amenzilor de la Grada de Mediu, pentru ca oamenii inca arunca gunoiul la marginea satului.
Gelu Pecheanu, primar Dranceni: „In fiecare an ne da amenzi Garda de Mediu. Ne da amenzi.”
La polul opus e comuna Hoceni, cea mai curata din judet. Aici, primarul le trimite cu posta gunoiul acasa celor care il arunca aiurea.
Vasile Tabara, primar Hoceni: „Nu se asteptau la ce pachet au primit… Nu se asteptau. Unii chiar se asteptau sa primeasca ajutoare europene. Si au inteles domnule: nu mai punem gunoiul acolo ca primarul ni-l trimite acasa.”
Din judetul Vaslui ajung la Braila in fiecare luna 3.250 de tone. Si tot aici se arunca gunoiul din Vrancea, Braila si Galati.