In fiecare an, debutul sezonului rece ne pune la incercare sistemul imunitar. O solutie pentru intarirea organismului o reprezinta macesele, una dintre cele mai bune surse de vitamina C: 1.500 mg/100 g.
Atentie insa! Aceasta vitamina se degradeaza foarte usor atat dupa cules, daca macesele nu sunt consumate imediat sau uscate corect, dar si in contact cu obiecte metalice.
Continutul maxim de vitamina C il au macesele in parga, cu pulpa inca tare, care trebuie recoltate inainte de caderea brumei. Nu folositi macese complet coapte si moi, deoarece in aceasta faza ele contin cantitatea cea mai mica de substante active!
Un preparat terapeutic, foarte bogat in vitamine este maceratul de macese obtinut la rece, fara fierbere. Se pun 100 g de macese intr-un litru de apa si se lasa la macerat 12 ore. Apoi se dizolva 100 g de zahar sau miere, se filtreaza si se pastreaza la rece. Se recomanda consumul a 2-3 cani pe zi, pe tot parcursul sezonului rece. Se poate adauga lamaie sau flori de tei.
Un macerat gustos poate fi obtinut si prin adaugarea a 300-400 g de macese la un litru de apa in clocot. Se lasa sa mai dea cateva clocote, dupa care se trece prin sita, pentru a separa semintele. Se adauga apoi 500 g miere de salcam, se amesteca si se lasa la macerat 2-3 zile.