Medici din Belgia: Pacientii din Colectiv erau „bombe bacteriologice”

0
65

Rudele victimelor din clubul Colectiv iau in calcul sa actioneze spitalele in instanta pentru a obtine fisele de observatie ale decedatilor, pe care, spun acestia, multe spitale refuza sa le dea, a declarat joi, Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colecitv GTG 3010.

„Luam in calcul sa actionam in instanta spitalele pentru a primi fisele de observatie ale copiilor care au murit. Urmeaza sa stabilim si cu avocatii cum vom actiona”, a declarat Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010.

La 151 de zile dupa tragedia din Colectiv, multe dintre rudele victimelor nu au primit fisele medicale ale persoanelor pierdute. Acestea sustin ca mai multe spitale din Romania refuza sa le elibereze documentele persoanelor decedate, pe motiv ca nu le permite legea.

Actul normativ la care medicii fac referire este Legea 23 din anul 2003 privind Drepturile Pacientilor, care spune ca „toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia, iar informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres”.

Unii parinti ale victimelor din Colectiv spun ca au primit fisele complete, altii insa asteapta documentele de luni bune fara raspuns.

„E o chestie foarte interpretabila in lege, chiar ne-a intrebat si pe noi jurista. Au venit familii si au cerut fisele de observatie. Din cate stiu eu, pacientul are dreptul sa solicite documentele medicale, adica date medicale referitoare la evolutia lui, nu scrie nimic de familie, dar nu foaia.

Poate primi biletul de externare, poate primi copii dupa analize, dar nu foaia de observatii, care dupa cate stiu eu e un document medical. Si acesta se da numai organelor abilitate. Si politia daca il cere, vine cu hartie”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, dr. Adrian Stanculea, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva.

Familiile victimelor au o explicatie pentru care spitalele refuza sa le dea documentele. Eugen Iancu, tatal lui Mihai Alexandru Iancu, una din victimele din clubul Colectiv, si presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, din care fac parte supravietuitori si rude ale victimelor, sustine „ca medicii vor sa ascunda faptul ca pacientii erau infectati cu bacterii intraspitalicesti”.

Cele mai periculoase bacterii de pe suprafata Pamantului
La spitalul Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, Belgia, au ajuns opt persoane ranite in incendiul din noaptea de 30 octombrie. Trei erau in stare critica (ventilati, intubati), iar cinci erau raniti grav, insa „majoritatea era o bomba bacteriologica”, potrivit unui document pe care l-a primit joi agentia Mediafax de la una din rudele celor internati. Potrivit documentului citat, pacientii erau infectati cu acinetobacter, bacteria Pyo si klebsiella pneumoniae rezistente la antibiotic.

„Pe 10 noiembrie medicii din Belgia mi-au spus ca ruda mea are trei din cele mai periculoase bacterii de pe suprafata Pamantului, bacterii care se dezvolta in tari precum Irak si Egipt”, a declarat joi apropiatul unui pacient.

De altfel, joi, pe blogul personal, jurnalistul Catalin Tolontan a publicat o lista pe care se regaseau bacteriile cu care erau infectate 13 dintre victimele din Colectiv, care si-au pierdut viata. Fiecare din cei 13 prezenti pe lista avea cel putin doua bacterii extrem de periculoase, rezistente la tratament.

„Pentru noi nu este o noutate ca aveau aceste bacterii. La toate spitalele din Europa unde s-au dus medicii au gasit aceste infectii nosocomiale”, a declarat joi Eugen Iancu.

Totodata, acesta a dat exemplul spitalului din Viena, unde au fost internati mai multi tineri raniti in incendiul din clubul Colectiv, unde „medicii s-au grabit sa externeze pacientii in luna ianuarie”, unul din motive fiind acela „ca statul roman intarzia cu plata”, iar al doilea motiv pe care l-au invocat medicii din Austria era legat de „infectiile nosocomiale”.

Mai mult, potrivit lui Iancu, medicii de acolo au mentionat ca dupa ce pacientii vor face recuperare in spitalele din Romania, „pentru a-i primi din nou in spitalul din Austria trebuie sa le vada analizele medicale si sa se asigure ca nu vor veni infectati cu bacterii intraspitalicesti”.

Problema infectiilor nosocomiale a fost ridicata de foarte multe ori dupa tragedia din Colectiv, in momentul de fata raportarea acestor infectii facandu-se o data pe luna. Potrivit medicului Adrian Stanculea, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva si purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi, nu in toate situatiile se poate face raportarea.

„Ce nu intelege multa lume din chestia asta este ca, ca sa declari infectia nozocomiala de pe o plaga arsa, nu poti s-o declari doar prin ceea ce-ti iese prin recoltare cu betigasul. Nu poti. Iti spune clar acolo in criteriile de declaratii la infectii de plaga arsa ca trebuie curbura de tesut, care inseamna un fragment, se pune la biopsie, se pune la un aparat special, numai pe criteriul acesta poti sa declari.

Simpla prezenta a bacteriei in plaga nu inseamna infectie, inseamna contaminare. De aceea pe multi nici nu poti sa-i declari pentru ca nu ai aparatura necesara. Nu poti sa prezinti toate probele la Babes, sa ti le lucreze, ca am impresia ca ei au, sau Balsul, nu stiu care. E o aparatura scumpa care, fragmentul care ti-l ia, ti-l macereaza, ti-l pune”, a mai declarat medicul Adrian Stanculea.