Dupa trecerea la menopauza devine din ce in ce mai important sa te asiguri ca nu ai fracturi. Scaderea nivelului de estrogen care are loc in timpul perimenopauzei si menopauzei creeaza o fragilizare a oaselor. Pana la varsta de 30 de ani oasele se refac rapid, dar dupa aceea procesul de imbatranire accelereaza reducerea treptata a densitatii osoase, deteriorand compozitia, structura si functiile sistemului osos.
Daca la procesul natural de imbatranire se adauga si faptul ca oasele femeilor sunt de obicei mai subtiri si mai mici decat ale barbatilor, iar lipsa estrogenului nu favorizeaza refacerea, nu este deloc de mirare ca din cele 10 milioane de cazuri de osteoporoza 8 milioane sunt reprezentate de femei. Osteoporoza nu are simptome specifice in stadiile incipiente, fiind adesea numita „boala silentioasa”. Daca si tu esti la menopauza nu uita ca trebuie sa verifici care este starea sistemului osos.
Desi varsta medie de trecere la menopauza este de 51 de ani, fluctuatiile hormonale vor incepe cu cel putin 3 ani inainte de schimbarea definitiva. Perimoneopauza se manifesta de obicei in jurul varstei de 45 de ani, dar pentru unele femei se poate intampla si mai devreme. Iata ce masuri poti lua pentru a preveni osteoporoza:
1. Alege un meniu bogat in calciu, vitamina D si alti nutrienti esentiali. Adsigura-te ca meniul pe care il alegi cuprinde cereale integrale, produse lactate degresate sau semidegresate, fructe, legume si peste. Daca nu obtii o cantitate suficienta prin intermediul alimentatiei poate fi nevoie sa iei suplimente sau sa alegi preparate fortificate cu vitamina D si calciu, printre care painea, sucurile, cerealele de la micul dejun, batoanele proteice sau de cereale, laptele de soia ori cel de orez.
2. Fii atenta la cantitatea de sodiu pe care o consumi. Fundatia Nationala pentru Osteoporoza din SUA a afirmat ca un consum ridicat de preparate care contin prea mult sodiu poate cauza scaderea nivelului de calciu din organism, favorizand reducerea densitatii osoase. Se recomanda sa nu depasesti 2.300mg de sodiu in fiecare zi. Cea mai mare parte a sodiului din meniurile zilnice nu provine din sarea pe care o adaugam in timp ce gatim sau cand servim mancarea, ci din alimentele ambalate, procesate, congelate sau la conserva. Chiar daca nu simti sarea in gustul final nu trebuie sa crezi ca produsul nu contine sodiu. Principalele alimente care au multa sare, dar nu par suspecte la prima vedere sunt sunca presata, painea, branza, condimentele, sucurile, mesele congelate gata preparate, supele la conserva si cerealele.
3. Invata mai multe despre oxalati. Alimentele care contin oxalati pot impiedica preluarea calciului de organism. Desi unele dintre ele sunt sanatoase, nu ar trebui sa le adaugi la total atunci cand calculezi cat calciu ai consumat la nivel de zi. Este vorba despre spanac, rubarba, ciocolata, arahide, migdale si fasole.
4. Redu consumul de alcool si cafeina. O cantitate prea ridicata de alcool sau cafeina poate accelera reducerea densitatii osoase pentru ca afecteaza negativ absorbtia calciului. Fii atenta la numarul de cesti de ceai si cafea, precum si la sucurile tip cola, care contin si fosfor, un alt component care poate dauna oaselor.
5. Ține anxietatea sub control. In cadrul unui studiu recent s-a identificat o legatura directa intre un nivel ridicat de anxietate si o densitate osoasa redusa, in special la nivelul gatului si coloanei vertebrale. Fa tot posibilul sa te relaxezi pentru a reduce riscul de fracturi dupa menopauza.
6. Fii atenta ce medicamente iei. Unele medicamente sunt asociate cu un risc crescut de fragilizare a oaselor. Potrivit specialistilor, populatia de varsta a treia este cea mai expusa la riscul de osteoporoza cauzata de medicamente. Trebuie sa cantaresti avantajele si riscurile cand iei medicamente steroidiene sau pentru tratarea diabetului de tip 2. De asemenea, medicamentele pentru epilepsie, endometrioza, cancer la san si cele care reduc coagularea sangelui pot contribui la reducerea densitatii osoase. sursa: eva.ro
D.T.