Cunoscuta in termeni populari sub numele de ”cocoasa”, cifoza reprezinta o modificare a staticii vertebrale. Ea exista in mod fiziologic, la nivel dorsal si devine o problema medicala cand depaseste unghiul de 45 de grade. Dr. Iulia Belc, medic primar medicina fizica si de reabilitare, explica motivele care pot provoca aceasta afectiune, manifestarile ei si modalitatile in care poate fi tratata.
Curbura ia forma literei ”C”, cu deschidere spre partea din fata a corpului, prin diminuarea inaltimii fetei anterioare a corpului vertebral. Deasupra, cervical si inferior, lombar, exista cate o curbura compensatorie, in sens invers, numita lordoza, care se accentueaza o data cu cresterea cifozei. Aceste curburi confera elasticitate coloanei vertebrale.
”Cifoza poate fi intalnita la toate varstele si are cauze specifice. La copiii mici, cifoza este congenitala, printr-o dezvoltare insuficienta a structurilor vertebrale. Adolescentii, in special baietii cu o crestere rapida in inaltime, dezvolta o cifoza prin hernii intraspongioase, intravertebral, cunoscuta sub numele de maladia Scheurmann. Tot la copii si tineri sunt cauzele neuro-musculare din cadrul paraliziilor cerebrale, distrofii musculare, spina bifida. De asemenea, unele boli ereditare, precum sindromul Marfan sau Pradel-Willi dezvolta cifoza”, explica Dr. Iulia Belc.
La adult predomina cauzele degenerative discale si/sau vertebrale, ori cele post traumatice. Varstnicii, in special femeile dupa menopauza, dezvolta o cifoza superioara, de tip senil, osteoporotic.
Dintre cauzele secundare trebuie mentionat cancerul primar vertebral sau complicatiile secundare care pot aparea ca urmare a chimio si radioterapiei.
”Multe cifoze sunt posturale, de atitudine, ele corectandu-se prin constientizarea pozitiei corecte. Acestea sunt cel mai frecvent intalnite la fete, in perioada pubertara, cand vor sa-si ascunda sanii. Pozitiile monotone, incorecte, in fata calculatorului, in special prin neadaptarea pozitiei monitorului la acuitatea vizuala, sunt un alt factor care favorizeaza cifoza. Varstnicii, ca urmare a scaderii masei si fortei musculare spinale, adopta o pozitie cifotica, cu atat mai accentuata la cei cu osteoporoza si modificari degenerative”, a completat medicul.
Specialistul subliniaza ca, la fel ca in cazul scoliozei, boala poate influenta viata sociala a celui afectat, determinand in timp scaderea stimei de sine si chiar izolarea persoanei in cauza, ca urmare a modificarilor estetice.
Simptomele cifozei:
– durere usoara sau severa la nivelul coloanei toracice;
– rigiditate si tensiune musculara a zonei dorsale;
– deplasarea spre inainte a capului si caderea antero-inferioara a umerilor;
– dificultati ale respiratiei, in cazurile severe;
– tulburari digestive, dureri ale peretelui abdominal, scaderea apetitului -toate ca urmare a micsorarii distantei dintre coaste si bazin, cu presiune neadecvata pe organele abdominale;
– senzatie de oboseala sau scadere a fortei musculare.
”in functie de varsta, gravitate, sau unghi de deformare, tratamentul presupune kinetoterapie, corset si in ultima instanta, daca inclinatia este mai mare de 50 de grade, tratamentul ortopedico-chirurgical de corectie”, adauga specialistul.
Ce se recomanda pentru corectarea cifozei:
1 – autocontrolul pozitiei;
2 – folosirea ortezei dorsale, ”ham de memorie”, pentru corectarea pozitiei spatelui;
3 – preventia/ tratamentul osteoporozei;
4 – decompresie si mobilizare vertebrala;
5 – fizioterapia;
6 – kinetoterapia pentru corectarea pozitiei, tonifierea si asuplizarea musculaturii;
7 – utilizarea Sistemului David, unic in Bucuresti, format dintr-un grup de 6 echipamente computerizate care fac o evaluare completa a mobilitatii si a fortei musculaturii vertebrale. Exercitiul, facut de 2-3 ori pe saptamana pe acest sistem, tonifica musculatura profunda a coloanei vertebrale, care confera stabilitate cu premize serioase pentru tratamentul afectiunilor posturale vertebrale si nu numai. Studiile electromiografice au evidentiat superioritatea acestei terapii, in care o ora de exercitii echivaleaza cu 5 ore de inot.
Interdictii in cifoza:
– mentinerea pozitiilor incorecte, monotone;
– activitatile fizice si sportive solicitante pentru coloana, precum sporturile de contact si cele care presupun sarituri;
– ridicarea de greutati, in special in cazul osteoporozei.
sursa: digi24.ro