luni, 2 octombrie, 2023

Mii de manifestanti de extrema stanga au cerut, la Paris, o schimbare politica in Franta

Distribuie:

Publicat:

Cateva mii de persoane favorabile extremei stangi au defilat sambata dupa-amiaza, la Paris, pentru a cere o schimbare politica in Franta, in cadrul primei manifestatii de amploare organizate dupa esecul socialistilor francezi in alegerile municipale.

 Aproximativ 25.000 de persoane, potrivit politiei, o suta de mii, potrivit organizatorilor, au defilat la apelul partidelor din Frontul de Stanga (Partidul Comunist si Partidul de Stanga) pentru a cere o schimbare a politicii presedintelui francez, François Hollande, mai favorabile, in opinia lor, patronilor decat salariatilor.

“Hollande, destul”, scria pe un banner infasurat pe statuia din Piata Republicii, punctul de plecare a unei defilari “impotriva austeritatii, pentru egalitate si impartirea bogatiei” organizate de extrema stanga franceza.

Grecul Alexis Tsirpas, candidatul stangii europene la presedintia Comisiei Europene, s-a aflat in fruntea defilarii, alaturi de Pierre Laurent (Partidul Comunist) si Jean-Luc Mélenchon (Partidul de Stanga).

 Tsirpas a participat cu o zi inainte la lansarea campaniei europene a Frontului de Stanga, unde a facut apel la “incheierea politicii de austeritate”.

Aceasta manifestatie are loc dupa aproape doua saptamani de la remanierea guvernamentala din Franta, decisa de Hollande in urma esecului suferit de socialisti in alegerile municipale din 23 si 30 martie.

Partidul ecologist EELV, care a refuzat sa faca parte din noul Guvern francez, nu a facut apel la manifestatie, dar membri ai ecologistilor au defilat sub propriile steaguri.

Alte reuniuni au avut loc in provincie, in special la Marsilia, unde aproximativ 1.600 de persoane au defilat, potrivit politiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img