Militarii aduna gunoaiele iar asistatii social trandavesc in carciumi si puscariasii domnesc in inchisori!

0
90

Aceasta imagine pare desprinsa dintr-un univers paralel. In Romania anului 2018, oamenii care ar trebui sa protejeze integritatea Romaniei, oamenii care sunt pregatiti sa se sacrifice pentru libertate,, sunt umiliti in ultimul hal. Militarii unei unitati din Galati au fost surprinsi in timp ce adunau gunoaie intr-un parc din municipiu.  Militari romani  indeparteaza mizeria de pe strazi si parcuri, in timp ce firmele de salubrizare fac bani frumosi din contractele publice, asistentii sociali isi fac veacul prin calugari si detinutii se odihnesc la umbra in inchisori. Sub pretextul unei actiuni voluntare, militarii au fost pusi sa stranga gunoi, sa goleasca tomberoane si sa mareasca trotuare. „Respectul societatii pentru militari. Asistentii sociali tradau in carciumi, puscariasi domnesc in inchisori, militarii adunau garnituri pe 700 de lei salariu de incadrare … Multumiri statului roman „, a fost unul dintre comentariile care insotisera imaginile de la actiunea de” voluntariat „a militarilor.

Asociatia ADMAR- Apararea Drepturilor Militare Activi a reactionat la aceasta poza. Culmea ca sesizarile primite de aceasta asociatie au fost facute chiar de militarii din Galati. Mai exact, din unitatile UM01551 Galati si UM01552 Galati. In urma sesizarilor, ADMAR a cerut lamuriri de la comandantii celor doua unitati militare cu privire la acestor tip de activitati dar mai ales si de resursele umane alocate acestor activitati. Intr-o scrisoare deschisa, cei de la ADMAR  au lansat un pachet de intrebari pentru comandantii unitatilor implicate:

1. Va rugam sa ne comunicati daca activitatea respectiva a fost prevazuta in planul cu principalele activitati, precum si gradul, numele si prenumele persoanei care a aprobat desfasurarea acesteia; 2. Va rugam sa ne comunicati baza legala in baza careia ati desfasurat activitatea de ecologizare a celor doua zone; 3. Potrivit art.11 indice 1 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, ,,orice autoritate contractanta (…) are obligatia sa puna la dispozitia persoanei fizice sau juridice interesate (…) contractele de achizitii publice”. In situatia in care ati incheiat vreun contract cu Serviciul Public Ecosal Galati, contract al carui obiect a fost ecologizarea celor doua zone, va rog sa ne comunicati o copie a acestuia. 4. Militarii participanti la activitatea de ecologizare a celor doua zone au fost instruiti din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca, asa cum prevad dispozitiile Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006? 5. Prevederile art.205 alin.(1) din Regulamentului privind descrierea, compunerea si portul pe timp de pace al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apararii Nationale, aprobat prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.72/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca ,,Uniforma militara pentru instructie se poarta la sedinte de instruire in teren, trageri, exercitii, aplicatii sau la ordin”. Ati ordonat dumneavoastra ca tinuta de instructie sa fie purtata de militari pe timpul colectarii deseurilor municipale? 6. Considerati ca imaginea armatei a fost afectata? 7. In conditiile in care, exercitarea unor activitati este conditionata de respectarea demnitatii, prestigiului si normelor ce decurg din calitatea de militar, iar incalcarea acestora poate atrage ,,raspunderea disciplinara, inclusiv trecerea in rezerva” (art.239 din M.105/2002), considerati ca, purtand uniforma de instructie pe timpul desfasurarii activitatii de colectare a deseurilor menajere a fost afectata demnitatea participantilor?