Ministerul Justitiei a facut anuntul: Augustin Lazar, singurul candidat valid pentru sefia Parchetului General

0
63

Ministerul Justiției anunță, vineri, că s-au înscris pentru funcția de procuror general patru candidați, Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu, dintre care doar Lazăr are dosarul complet, ceilalți având la dispoziție termenul de 1 aprilie pentru completare.

 

Candidaturile depuse la Ministerul Justiției pentru selecția procurorilor pentru funcția vacantă de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt: Lazăr Augustin, Drilea – Marga Pompiliu Marian, Scutea Gabriela și Horodniceanu Daniel-Constantin, se arată într-un anunț pe site-ul Ministerului.

„Dosarele următorilor candidați trebuie completate, până luni, 01 aprilie 2019, ora 17,30, cu următoarele documente:

– Drilea – Marga Pompiliu Marian: declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

– Scutea Gabriela – dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege;

– Horodniceanu Daniel – Constantin – declarația din care să rezulte că nu are au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”, se arată în sursa citată.

După primirea documentelor, Ministerul Justiției va publica lista cu procurorii care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție precum și data susținerii interviului.

Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie pentru numirea unui nou procuror general al PÎCCJ, funcţie care va deveni vacantă în data de 28 aprilie, când se va încheia mandatul lui Augustin Lazăr. Procedura se desfăşoară între 13 martie şi 5 aprilie.

Mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, se încheie în data de 28 aprilie, potrivit CV-ului său. Însă, Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a lui Lazăr din funcţie în 24 octombrie 2018. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, cerere care încă se judecă.

Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general. Cererea de revocare a ajuns totuşi la Klaus Iohannis, care a anunţat, în luna ianuarie 2019, că nu îl va revoca pe procuror, deşi Toader a transmis de mai multe ori documentele prin care a cerut înlăturarea lui Lazăr din funcţie.