Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a declarat, marti, la Alba Iulia, ca rambursarea banilor donatorilor care au participat la subscriptia publica pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului inseamna costuri intre 100.000 si 200.000 de lei, cu comisioanele, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Intrebat ce se va intampla cu banii stransi in cadrul campaniei, ministrul Culturii a declarat ca vor fi rambursati pana in 31 decembrie 2017.
„In acest moment exista discutii cu Ministerul de Finante pentru ca rambursarea banilor implica niste costuri de comisioane bancare si costuri de rambursare a banilor de catre operatorii de SMS-uri. Exista o cifra, nu este final, e doar estimata intre 100.000 si 200.000 de lei din comisioane. Vom identifica sursa, daca nu reusim sa negociem cu bancile sa nu perceapa aceste comisioane, iar banii vor fi rambursati conform Hotararii de Guvern pana la 31 decembrie 2017, urmand sa vedem ce facem mai departe”, a spus Lucian Romascanu.
Intrebat daca vor fi dati toti banii inapoi, chiar si cei prin SMS-uri, ministrul a raspuns afirmativ.
Ministrul Culturii a participat, marti, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la prima sedinta solemna a Comisiei Parlamentului Romaniei pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri si a Razboiului pentru Intregirea Neamului.
In cadrul campaniei de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi ,„Cumintenia Pamantului”, lansata oficial in luna mai 2016 de catre Guvenul Ciolos si Ministerul Culturii, ar fi urmat sa fie stransa suma de sase milioane de euro.
Pretul pentru achizitia operei „Cumintenia pamantului”, negociat de catre Ministerul Culturii din vremea Guvernului Ciolos si actualii proprietari ai statuii, mostenitorii inginerului Gheorghe Romascu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit sa fie alocata de Guvern, iar restul de sase milioane de euro din colecta publica. In cele din urma tranzactia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnati anul acesta celor care au donat pentru opera de arta.