Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, şi-a exprimat determinarea de a facilita accesul investitorilor francezi pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale.
Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, Claudiu Năsui a avut luni o întrevedere cu ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, E.S. Laurence Auer.
"Agenda discuţiilor s-a concentrat asupra priorităţilor noii Foi de parcurs a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, semnat în luna octombrie a anului trecut. Partenerii de dialog au convenit continuarea şi actualizarea acestora în vederea consolidării relaţiilor dintre Franţa şi România şi a diversificării cooperării bilaterale şi la nivel european", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, ministrul Claudiu Năsui a apreciat prezenţa economică franceză şi interesul companiilor franceze de a investi în România, exprimat şi de către reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa-România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), cu prilejul vizitei guvernamentale române la Paris din toamna anului trecut.
Totodată, cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului cu investitorii francezi la sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii ai acestora, pentru a analiza oportunităţi concrete de investiţii pentru companiile franceze în România în domenii de interes comun.
La reuniune au participat şi Diana Codău, director general al Direcţiei Generale Comerţ Exterior, Savian Boroancă, consilier ministru şi Pierre Lignot, consilier economic al ambasadei Franţei.
În primele nouă luni ale anului 2020, volumul schimburilor bilaterale a fost de 5,64 miliarde euro, în scădere cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din care exporturile 2,94 miliarde euro, iar importurile 2,7 miliarde euro.
Balanţa comercială a înregistrat un excedent pentru România de 232,26 milioane euro, în scădere de la 392,18 miloane euro în aceeaşi perioadă a anului 2019. Aceste scăderi se datorează crizei generate de COVID-19.