Vești importante pentru toți românii! Ministrul Finanțelor face un anunț important privitor la TVA!
Ministerul Finanţelor Publice a publicat, miercuri, un proiect care prevede că mecanismul split TVA, adică plata defalcată a taxei pe valoare adăugată, devine complet opţional. Autorităţile au venit cu această modificare după ce Comisia Europeana a transmis că, în forma actuală, mecanismul încalcă legislaţia Uniunii şi trebuie eliminat.
În prezent, plata defalcată era obligatorie pentru societăţile cu datorii la TVA şi cele aflate în insolvenţă. Celelalte firme puteau opta pentru acest mecanism şi erau încurajate să facă asta prin acordarea de facilităţi, adica prin reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplica sistemul.
Potrivit noului proiect publicat de Ministerul Finanţelor, mecanismul split TVA va fi aplicat numai opţional de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, iar beneficiarii acestora nu vor avea obligaţia de a face plata defalcată a TVA, cu excepţia acelora care au optat la rândul lor pentru aplicarea mecanismului.
„Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplica sistemul. Persoanele care aplică în prezent opţional mecanismul plăţii defalcate a TVA vor beneficia de facilităţile prevăzute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioară intrării în vigoare a noilor dispoziţii”, precizeaza documentul emis de minister.
Se mai propune ca executarea silită din contul de TVA să se poată face atât pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cât şi pentru plata altor obligaţii bugetare restante. În plus, proiectul include norme tranzitorii pentru ieşirea contribuabililor din sistem, atât a celor care au aplicat mecanismul în mod obligatoriu, cât şi a celor care au aplicat mecanismul in mod opţional pe bază de facilităţi, pentru că aceste facilităţi vor fi eliminate la data intrării în vigoare a noului mecanism.