Ministrul german al economiei: ‘Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău’

0
101

Germania plănuiește să mențină în stand-by două dintre cele trei centrale nucleare rămase, dincolo de termenul limită de la sfârșitul anului pentru a renunța complet la acest combustibil, pentru a se asigura că va avea suficientă energie electrică pe durata iernii, în timp ce se confruntă cu o criză de aprovizionare cu gaze, transmite Reuters.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că această măsură nu înseamnă că Berlinul renunță la promisiunea sa de lungă durată de a renunța la energia nucleară până la sfârșitul anului 2022.

Habeck a declarat că un test de stres efectuat de operatorii rețelelor electrice a arătat că ar putea exista ore de criză în aprovizionarea cu energie electrică pe parcursul iernii, având în vedere restricțiile de pe piața energetică europeană.

"Rămâne foarte improbabil să avem situații de criză și scenarii extreme", a spus Habeck. "Trebuie să fac tot ce este necesar pentru a garanta pe deplin securitatea aprovizionării".

Mișcarea este deosebit de greu de înghițit pentru Verzii lui Habeck, care au luat naștere din mișcarea antinucleară din anii 1970, deși ieșirea a fost inițiată de fostul cancelar conservator Angela Merkel după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.

Verzii și alți opozanți ai energiei nucleare consideră că aceasta este o tehnologie cu risc ridicat care generează deșeuri radioactive ce ar rămâne o povară pentru generațiile viitoare.

În timp ce toate cele trei reactoare nucleare rămase în Germania ar urma să se închidă până la 31 decembrie 2022, centralele sudice Isar 2 și Neckarwestheim 2 ar rămâne în rezervă pentru orice urgență, până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor.

Ambele centrale au o capacitate de 1.400 de megawați (MW) și sunt operate de E.ON și, respectiv, EnBW.

Continuarea pe stiripesurse.ro