Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut un apel, joi, catre Camera Deputatilor sa nu permita o „relaxare” a legii antifumat, deoarece aceasta masura „nu are cum sa produca efecte pozitive din perspectiva sanatatii publice”.
„Pe langa masuri restrictive, societatea noastra trebuie sa aduca si sprijin, deci trebuie sa facem ceva concret. Pentru ca am amintit masuri restrictive si pentru ca am spus ca trebuie sa facem ceva concret, ma simt obligat, in calitate de ministru al Sanatatii, sa fac un apel catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala in problema schimbarii prevederilor legii care interzice fumatul in spatii publice”, a afirmat ministrul, la conferinta „2035 — Prima generatie fara tutun a Romaniei”, care are loc la Palatul Cotroceni, anunta Agerpres.
El s-a referit la amendamentele recent propuse la legea antifumat.
„Comisia de sanatate din Senat, repet Comisia de sanatate din Senat, a propus amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis. Singura conditie este ca respectivul spatiu sa fie inscriptionat, nu dedicat. Special trebuie sa fie doar inscriptionat cu destinatia ‘Pentru fumat'”, a detaliat el.
Ministrul Voiculescu a apreciat ca „acesta este un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt angajati sau angajatori, clienti sau personal de deservire, copii sau adulti”. „Am asadar incredere in camera decizionala ca va corecta aceasta greseala. Relaxarea acestei legi nu are cum sa produca efecte pozitive din perspectiva sanatatii publice”, a subliniat ministrul.
Vlad Voiculescu a vorbit despre legea antifumat si in context european.
„Legea se bucura de sustinerea majoritatii populatiei din Romania. Experienta tarilor europene, unde aceasta masura a fost introdusa, arata ca efectele economice nu sunt deloc insurmontabile si ca efectele asupra sanatatii publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevarat ca am avea cea mai dura legislatie antifumat, dar este adevarat ca avem mare nevoie de acest cumul de masuri, de restrictii firesti si de sprijin din partea statului si din partea societatii”, a punctat Voiculescu.
„Avem o responsabilitate, in special fata de tinerii si copiii Romaniei, si trebuie sa ne-o asumam, altfel eu unul nu inteleg care este menirea noastra in functii de decizie”, a mai spus ministrul Sanatatii.