Includerea uleiului de masline, un ingredient cheie al dietei mediteranene, in alimentatia zilinica aduce beneficii insemnate sanatatii inimii, prin imbunatatirea unor indicatori chimici asociati bolilor arterelor coronariene, o cauza frecventa de infract, informeaza dailymail.co.uk. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii de la Universitatea din Glasgow si Lisabona au adaugat, zilnic, in dieta a 69 de femei si barbati sanatosi cate 20 de mililitri de ulei de masline, ceea ce reprezenta aproximativ patru lingurite – cantitatea obisnuita dintr-o salata. Voluntraii au fost impartiti in doua grupe.
Unii au consumat ulei de masline bogat in compusi fenolici, iar altii ulei sarac in acest tip de compusi, pe o perioada de sase saptamani. Fenolii sunt compusi care se gasesc in mod natural in plante, inclusiv in masline, si sunt considerati a fi responsabili pentru efectele protectoare ale uleiului de masline. Echipa de cercetare a folosit o noua tehnologie de diagnosticare prin examinarea probelor de urina pentru o serie de peptide, substante produse in urma descompunerii proteinelor, identificate deja ca biomarkeri ai bolilor coronariene, potrivit adevarul.ro.
Noua tenhica de analizare, numita proteomica, permite detectarea variatiilor foarte mici ale nivelurilor anumitor proteine, care sugereaza semnele timpurii ale bolii, inainte de aparitia simptomelor. Rezultatele au aratat ca ambele grupuri si-au imbunatatit simtitor indicatorii asociati bolilor coronariene. Evaluarea s-a bazat pe un sistem de notare a sanatatii inimii de la 1, care inseamna un caz clar de boala coronariana, pana la – 1, care defineste o inima sanatoasa. Astfel, grupul care a consumat ueli de masline cu un continut scazut de fenoli a inregistrat o scadere a scorului de la – 0.5 la – 0.8, in timp ce grupul care a consumat ulei de masline cu un continut mare fenoli a relevat o reducere de la – 0.6 la – 0.8.
Modficarile detectate sunt foarte importante, avand in vedere ca alti indicatori conventionali ai bolilor de inima, cum ar fi nivelul colesterolului, au ramas neafectate, subliniaza autorii studiului. Uleiul de masline contine grasimi omega-6, o forma de grasimi polinesaturate sanatoase, care blocheaza raspunsul organismului la inflamatii in cazul unor afectiuni cronice cum ar fi bolile de inima si artrita. De asemenea, ajuta la scaderea tensiunii si la mentinerea unui echilibru al colesterolului.