Marea Britanie anunta modificarea genetica a trufelor, astfel incat aceste ciuperci rare si scumpe sa devina mai accesibile. Este o veste foarte buna pentru opinia publica, intrucat miraculoasele delicatese sunt comori de beneficii pentru sanatate.
Modificarile genetice ale trufelor vor permite cresterea accelerata a acestora, intr-un rastimp de trei ani fata de sase, cat este necesar in prezent in natura. Daca acum aceste delicatese cresc cu precadere in climat mediteranean – Italia, Spania, Franta -, peste circa doua decenii vor fi aclimatizate pe teritoriul britanic si mult mai accesibile, anunta „Daily Mail”. In timp ce la ora actuala declinul constant al productiei a facut ca pretul acestor ciuperci sa creasca la 1.200 de dolari kilogramul, anuntata modificare genetica, ce va permite aclimatizarea si injumatatirea timpului de crestere, va mari productia si va micsora pretul, iar astfel tot mai multi oameni vor avea acces la renumitele beneficii ale trufelor.
Pline de proteine – pana la 20% la fiecare 100 de grame -, trufele aduc organismului aminoacizii necesari dezvoltarii armonioase a muschilor si mentinerii densi- tatii oaselor. Acest aspect este foarte important mai ales in contextul in care tot mai multe persoane devin vegetariene. Potrivit publicatiei „Harvard Health”, trufele pot sta la loc de cinste alaturi de celelalte surse de proteine la care pot apela vegetarienii (tofu, nuci, mazare etc.). In acelasi timp, aceste ciuperci au un nivel foarte scazut al carbohidratilor, fiind recomandate celor care vor sa-si mentina nu doar o greutate optima, ci si un metabolism curat. Este valabil si pentru diabetici, care trebuie sa se fereasca de porumb, de cartofi si de dovleac, avand in schimb varianta trufelor, noteaza vnfitfoods.com.
Bogate in fibre, cu 20 de grame la o portie, trufele sunt campioane ale sanatatii tractului digestiv, intrucat mentinerea bunei functionari a intestinelor cere circa 30 de grame de fibre zilnic. Trufele contin fibre solubile, astfel incat ajuta foarte mult digestia. „Aceste fibre se dizolva, transformandu-se intr-un gel care ajuta la scaderea nivelului glucozei si al colesterolului din sange”, arata Mayo Clinic. In plus, aceste ciuperci foarte speciale „reduc riscul producerii accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor de inima”, arata taifasuri.ro, care citeaza WebMD. F.G.