Cariile si placa bacteriana sunt principalele cauze ale mirosului urat al gurii (halitoza). De aceea, terapia naturista recomanda folosirea periutei de dinti, atei dentare, curatirea limbii si clatirea gurii cu apa de gura pe baza de plante medicinale. Curatirea limbii este foarte importanta pentru ca foarte multe bacterii traiesc aici. Adesea exista o legatura între infectiile dentare si alte boli. De pilda, cercetatorii au aratat ca bolile parodontale cresc riscul atacului de cord, atacului cerebral, osteoporozei, diabetului, cancerului de pancreas la barbati si nasterii premature.
Mirosul neplacut al gurii nu este doar o problema sociala, ci poate fi si un avertisment în legatura cu alte boli ascunse sau cu o infectie orala. Daca este vorba de o infectie, tratarea acesteia la dentist si o igiena riguroasa a cavitatii bucale pot rezolva problema. Mirosul gurii poate indica o infectie orala sau un dezechilibru în alta parte a corpului. De exemplu, atunci cand suferim de constipatie, mancarea sta în intestine mai mult decat ar trebui, iar hrana nedigerata poate cauza fermentatie bacteriana. De asemenea, perioadele de post sau în care tinem cura de slabire pot încetini functionarea sistemului digestiv, la fel, unele alimente supraprelucrate sunt adesea nedigerabile, spre deosebire de alimentele naturale. Aceste alimente produc gaze care sunt absorbite de corp si apoi sunt eliberate afara prin respiratie.
Pasii care trebuie parcursi pentru înlaturarea mirosului neplacut al gurii includ pastrarea gurii „umede“ pana cand bacteria care fermenteaza alimentele va fi eliminata. Uscaciunea gurii contribuie la mirosul neplacut al gurii dimineata, asa ca tineti gura umeda pentru a neutraliza bacteria. Puteti face asta mestecand guma (fara zahar), care favorizeaza salivatia. Evitati sa folositi apa de gura care contine alcool, pentru ca usuca gura. Evitati, de asemenea, produsele de împrospatat respiratia care contin zahar, pentru ca acesta hraneste bacteria. Probioticele pot, de asemenea, sa tina sub control înmultirea bacteriei. Reduceti cantitatea de alimente care contin nitriti (hot dog, bacon, mezeluri) si, în general, pe cea de alimente procesate. Consumati multe fructe proaspete si legume, nu sariti peste mese si nu mancati repede. Mancati multe cereale integrale, alimente proaspete, si mestecati patrunjel proaspat pentru a va împrospata respiratia.
Halitoza poate fi consecinta unei probleme de sanatate mai serioase, cum ar fi afectiunile digestive. În general vorbind, stresul poate afecta negativ digestia, de aceea trebuie sa învatati sa controlati stresul si sa nu va enervati în timpul mesei. Suplimentele cum ar fi probioticele, glutamina, enzimele digestive si anumite plante medicinale, precum ghimbirul si ulmul alb, pot calma si vindeca stomacul si intestinele. Eliminarea factorilor care au dus la aparitia inflamatiei în corp reduce pagubele produse la nivelul sistemului digestiv. Detoxifierea si adoptarea unei diete hipoalergenice, antiinflamatoare, pot sa reduca inflamatia. Mestecarea de frunze de patrunjel elibereaza cantitati importante de clorofila, care are efecte detoxifiante, antibacteriene si de eliminare a mirosului neplacut. Toate acestea sunt reguli generale care trebuie adoptate individual, în functie de particularitatile fiecarui stil de viata în parte, pentru a preveni bolile digestive.