Cercetatorii au gasit in pesteri mii de stalagmite vechi de 2.000 de ani, care au scos la iveala faptul ca prabusirea civilizatiei Maya a fost determinata de o seceta prelungita de zeci de ani.
Cercetarea s-a desfasurat in pestera Yok Balum din Belize, de unde s-au prelevat 4.000 de mostre din stalagmitele milenare, potrivit Live Science.
Echipa lui Douglas Kennet a extras si analizat mii de probe luate din stalagmite. „A fost o munca intensa. In laboratorul meu studentii au adus probe dupa ce au lucrat 20-30 de ore pe saptamana, timp de un an”, a spus arheologul Douglas Kennet de la Universitatea Penn State din Pennsylvania.
Stalagmitele din pestera folosite in studiu au masurat aproximativ 56 de centimetri lungime si au fost prelevate din structuri calcaroase care aveau si 50 de metri inaltime.
Extragerea lor a fost extrem de dificila.
Stalagmitele sunt foarte solide si grele, iar cercetatorii au luat probele la lumina lanternelor trecand prin pasaje inguste si abrupte.
Probele au demonstrat ca deteriorarea vietii civiliaztiei Maya a coincis cu o seceta de zeci de ani, dupa o perioada de prosperitate, care a fost sustinuta de un timp indelungat bogat in precipitatii abundente.
Rezultatul analizelor probelor a iesit „mult mai spectaculos decat mi-am imaginat vreodata”, a spus Kennet.
„Concluzia principala a fost ca o seceta prelungita a contribuit la colapsul civilizatiei Maya”, a declarat Kennet. S-a constatat ca a existat o tendinta de schimbare a climei intr-una uscata intre anii 660 si 1.000 d.Hr. si o seceta extinsa intre anii 1.020 si 1.100 d.Hr.