Mistret infectat cu trichinella, vanat pe un fond din judetul VASLUI

0
99

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui reia apelul catre cetateni sa efectueze examenul trichineloscopic inainte de a consuma carnea de porc obtinuta de la animalul crescut si sacrificat in gospodaria proprie sau de la porcii mistreti.

Statisticile arata ca, cele mai multe cazuri de trichineloza la om apar in perioada sarbatorilor de iarna, cand, in mod traditional, se taie un numar mare de porci crescuti in sistem gospodaresc, iar o parte dintre consumatori achizitioneaza si consuma carne de porc comercializata clandestin, fara sa testeze carnea prin examen trichineloscopic punand in pericol sanatatea si viata tuturor celor care consuma carne neverificata.

In perioada 1 – 23 decembrie, in urma analizelor efectuate de catre centrele judetene au fost depistate 14 focare de trichineloza in judetele: Bacau, Cluj, Galati, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vrancea si Vaslui.

Parazitul a fost descoperit in carnea provenita de la 9 porci domestici si 7 porci mistreti din care unul in judetul Vaslui .

Ca urmare a consumului de carne de porc netestata in focarele enumerate mai sus, din nefericire , 28 de persoane au fost trimise catre spitale, manifestand simptomele infestarii cu parazitul Trichinella spp.

Carnea infestata a fost pusa sub sechestru si dirijata catre unitatile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deseurilor.

Urmare a unei vanatori organizate in judetul Vaslui unul din cei 6 mistreti impuscati in cadrul acestei vanatori a fost diagnosticat pozitiv de catre compartimentul de parazitologie din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar  Judetean Vaslui unde prin metoda digestiei artificiale s-a decelat infestatia cu parazitul Trichinella spp. Carcasa pozitiva a fost confiscata si incinerata astfel incat sa se evite riscul consumului din carnea infestata cu acest parazit.

In anul 2016 in judetul Vaslui la sediile SCOSA teritoriale din Pietele agroalimentare s-au examinat un numar de 2907 porci proveniti din sacrificarile din gospodariile populatiei si destinati consumului propriu, din care un numar de 1933 in luna Decembrie.

La circumscriptiile veterinare de asistenta din comunele judetului , au fost efectuate 5137 examene pentru decelarea Trichinella spp. la porcii sacrificati in gospodarie pentru consum propriu din care  aproximativ 3800 de examene de trichina  in luna decembrie.

In abatoarele autorizate au fost sacrificati un numar de 2899 porci proveniti din exploatatii comerciale din care 710 in luna decembrie.

In cadrul Laboratorului Sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor judetean au fost analizate prin digestie artificiala un numar de 119 probe din care 30 de probe de la mistret in luna decembrie.
       
Ce este trichineloza?
Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) animale din zona silvatica (vulpe, jder) si porcii sau alte specii infestate.

ATENTIE ! Porcul infestat cu Trichinella spp. nu manifesta  semne de boala !
Cum se imbolnaveste omul?
Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret, urs, neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta, sau preparata cruda, sarata, sau afumata.
ATENTIE ! Parazitul nu este vizibil cu ochiul liber !