Boală care este adesea depistată după 50 de ani, cancerul colorectal poate fi diagnosticat şi la persoanele mai tinere. Despre acestă afecţiune, există şi câteva mituri şi este bine să distingi realitatea de ceea ce se spune în popor.
Cancerul colorectal este o afecţiune în care celulele maligne se formează şi se dezvoltă la nivelul colonului sau al rectului. Creşterea anormală a celulelor de la acest nivel pot duce la apariţia unor formaţiuni benigne, dar care se pot transforma în cancer. Pentru depistarea timpurie a bolii, ghidurile internaţionale recomandă efectuarea colonoscopiei tuturor persoanelor care au împlinit 50 de ani sau chiar mai devreme, când există anumiţi factori de risc.
«Dacă nu am simptome, nu am boala»
Multe persoane nu au simptome în stadiile incipiente ale afecţiunii. În momentul în care manifestările apar, ele variază, în funcţie de mărimea şi de localizarea tumorii. Cancerul colorectal are, printre simptome: schimbările persistente ale tranzitului intestinal (diareea, constipaţia, modificările scaunului), prezenţa sângelui în scaun, disconfortul abdominal, senzaţia de defectaţie incompletă, oboseala, slăbiciunea şi slăbirea bruscă.
«Nu pot face cancer colorectal înainte de 50 de ani»
Acest tip de cancer poate sa apară şi la vârste mai tinere. Este adevărat însă că majoritatea persoanelor depistate cu aceasta boală au peste 50 de ani. Totuşi, în ultimul timp, a crescut incidenţa bolii la persoanele sub 50 de ani. Statisticile arată că în 11% din cazuri, boala este diagnosticată la oamenii cu vârsta până în 50 de ani. Obezitatea, sedentarismul, alimentaţia bogată în carne roşie, fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt factori care cresc riscul de a dezvolta boala.
«Dacă am polipi pe colon înseamnă că am cancer»