Mituri despre fitness care dauneaza sanatatii

0
65

Adesea, sfaturile primite de la un prieten le contrazic pe cele primite de la alt prieten si aceasta situatie poate avea un efect descurajant. Iata mai jos cateva mituri despre fitness pe care le intalnesti cel mai adesea si care au fost enumerate de BrightSide:

Mitul #1: cel mai bun moment al zilei pentru activitate fizica este dimineata. Acest mit este cu siguranta fals. Cel mai bun moment al zilei pentru a face exercitii fizice este acela cand te simti pregatit. Nu conteaza daca preferi sa mergi la sala seara sau daca mergi sa alergi dimineata, inainte de a pleca la serviciu. Important este sa o faci. Studiile indica faptul ca nu exista diferente notabile intre sesiunele de antrenament matinale fata de cele de seara.

Mitul #2: cel mai bun antrenament pentru creier este reprezentat de puzzle-uri, cuvinte incrucisate si jocuri de logica. Cuvintele incrucisate, ghicitorile si puzzle-urile nu sunt singura metoda de a-ti mentine sanatatea neuronala. Exercitiile fizice sunt benefice deopotriva pentru corp si pentru minte. Exercitiile care imbunatatesc fluxul sangvin sunt mai benefice decat timpul petrecut rezolvand careurile de rebus. Este dovedit faptul ca, practicarea sportului imbunatateste tonusul, memoria si protejeaza impotriva dementei.

Mitul #3: Poti sa sari peste cateva saptamani fara antrenamente, nu se va observa diferenta. Din nefericire, situatia nu sta asa. Cei mai multi oameni vor pierde din tonusul muscular dupa numai o saptamana de pauza. Asa ca nu trebuie sa renunti in totalitate la exercitii, chiar daca ti- ai atins scopul propus.

Mitul #4: La maraton sau deloc. Singura solutie este maratonul. Nimic mai fals! Persoanele care prefera sa alerge pe distante scurte au acelasi status cardiac ca si persoanele care alearga la maraton. In plus, exercitiile usoare cum sunt jogging-ul sau chiar plimbarile sunt mai bune pentru organism. Inima si sistemul cardiovascular se vor adapta la ritmul tau de activitate.

Mitul #5: bauturile energizante reprezinta mijlocul perfect de a te mentine hidratat pe durata unui antrenament. Bauturile energizante nu sunt decat zahar cu apa. Expertii recomanda consumarea apei simple si refacerea energiei dupa antrenament, prin consumarea alimentelor bogate in proteine.

Mitul #6: este mai bine pe banda de alergare decat in parc. Alergatul in natura nu este acelasi lucru cu alergatul pe banda, chiar daca alergi aceeasi distanta. Alergatul contra vantului activeaza un grup foarte important de muschi si arde cu 10% mai multe calorii decat alergatul pe banda.

Mitul #7: antrenamentele solicitante te fac sa-ti doresti sa mananci. Daca iti este foarte foame dupa un antrenament, inseamna ca ceva este in neregula. De fapt, activitatea fizica are ca efect disparitia senzatiei de foame. Acest lucru se intampla la nivel hormonal: productia hormonului grelina, cel care induce senzatia de foame scade, iar nivelul de leptina, asociat starii de satietate creste.

Mitul #8: batoanele cu proteine sunt un inlocuitor perfect pentru terciul de ovaz. Acesta este un alt mit. Un baton cu proteine este hrana procesata care are nevoie de mai putine calorii pentru a fi digerata. Batoanele pot constitui o gustare dar nu un inlocuitor pentru fulgii de ovaz sau orice alta cereala.

Mitul #9: doar produsele din lapte contin calciu. Acesta este un mit foarte vechi. Și totusi, exista cu siguranta multe alte alimente care contin calciu din belsug. Broccoli, semintele de susan si spanacul reprezinta inlocuitori excelenti pentru produsele lactate care nu sunt asa de sanatoase pe cat am fost invatati sa credem.

Mitul #10: yoga te ajuta sa scapi de durerile de spate. Yoga nu iti va vindeca durerile de spate. Daca durerile sunt cauzate de probleme musculare, atunci da, elongatiile si alte posturi pot fi foarte folositoare, pentru ca intaresc musculatura si este posibil ca durerea sa dispara. Dar daca ai probleme mai serioase, cum sunt herniile sau protuziile, yoga iti poate face mai mult rau decat bine. Este bine sa consulti un doctor inainte de a incepe sa practici yoga.

Mitul #11: alergatul iti distruge genunchii si gleznele. Aceasta supozitie nu este sustinuta de nicio dovada medicala. Potrivit celor mai recente studii, alergatul nu-ti pericliteaza sanatatea picioarelor, ci le face mai puternice si mai putin predispuse la raniri.

Timpul indelungat petrecut la sala nu este intotdeauna benefic. Cel mai important lucru la un antrenament este sa nu exagerezi. Chiar daca vrei sa fii in forma foarte repede, sa mergi la sala in fiecare zi este foarte stresant pentru organismul tau. Organismul are nevoie de timp ca sa se refaca. Asta nu inseamna sa stai in casa toata ziua si sa consumi mancare de tip fast-food, dar odihna este la fel de importanta ca si antrenamentele propriu-zise. Și nu uita sa variezi tipurile de exercitii pentru a evita riscul accidentarilor. sursa: eva.ro