MOARTE AMERICII! Asta au scandat iranienii la marcarea a 40 de ani de la ocuparea ambasadei SUA la Teheran: A fost ars steagul american

0
66

 

Iranul a sărbătorit luni 40 de ani de la luarea de ostatici în Ambasada Statelor Unite la Teheran, arzând şi călcând în picioare steaguri americane sau efigii prin care-l ironizează pe preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

La Teheran, mii de persoane s-au adunat în faţa fostei reprezentanţe diplomatice americane, în centrul capitalei, au constatat jurnalişti AFP.

Bărbaţi, femei – mai ales purtând vălul (chador) – şi copii agitau pancarte în engleză şi persană, cu mesaje ca ”Moarte Americii, moarte Israelului, victorie islamului!”.

”Statele Unite sunt ca un scorpion cu venin mortal care nu încetează să te deranjeze atunci când este zdrobit”, a tunat în faţa manifestanţilor generalul de divizie Abdolrahim Mousavi, comandantul-şef al armatei iraniene.

”Ostilitatea lor faţă de noi va continua”, a adăugat ofiţerul, ”singura cale posibilă de a merge înainte este a menţineriii spiritului revoluţionar, fondat pe prudenţă şi supunere faţă de liderul” suprem iranian Ali Khamenei.

Discutatea cu Statele Unite ar însemna acceptarea ”supunerii şi înfrângerii”, a spus el, reluâmd declaraţii recente ale ayatollahului Khamenei.

”VIEŢILE NOASTRE PENTRU LIDER”

Televiziunea de stat a difuzat în direct imagini de la manifestaţii similare în numeroase oraşe iraniene, la Mashhad (nord), Ispahan (centru), respectiv al doilea şi al treilea oraş din ţară, dar şi la Ilam, Bushehr, Ahvaz şi Shiraz, în sud, Zahedan (sud-est) sau Qazvin şi Tabriz (nord).

Potrivit agenţiei Mehr, apropiată conservatorilor, ”milioane de persoane” au luat parte la aceste adunări.

”Ne vom sacrifica vieţile şi fiinţa pentru liderul (Republicii islamice) şi nu ne vom lăsa intimidaţi de inamicul nostru, America”, a declarat pentru AFP Sajad Shirazi, un tăietor de piatră venit la Teheran.

În mulţime, numeroase steaguri galbene, cu inscripţia ”Jos America!” erau agitate, dar şi pancarte cu trimiteri la un discurs susţinut duminică de către Khamenei, cu privire la necesitatea împiedicării Statelor Unite să ”pună piciorul ” în Iran.

La 4 noiembrie 1979, la mai puţin de nouă luni de la răsturnarea de la putere a ultimului şah al Iranului, un grup de studenţi susţinători ai Revoluţiei islamice a luat cu asalt Ambasada Statelor Unite la Teheran, catalogată atunci ”cuib de spioni” de către susţinătorii lui Khomeiny, părintele fondator al Republicii islamice.

Studenţii au cerut în schimbul eliberării ostaticilor ca Statele Unite să-l extrădeze pe şah, pentru a fii judecat în Iran.

Criza s-a încheiat abia după 444 de zile, după moartea suveranului înlăturat de la putere al Egiptului, prin eliberarea a 52 de diplomaţi americani.

Relaţiile diplomatice între Teheran şi Washington au fost întrerupte şi nu au fost restabilite niciodată de atunci

”DEASUPRA LEGILOR”

Marcarea a 40 de ani de la preluarea ambasadei are loc într-o atmosferă de tensiuni puternice între Teheran şi Washington, pe fondul retragerii Statelor Unite din acordul internaţional în dosarul nucleariranian încheiat în 2015 la Viena şi continuării unei politici americane a ”presiunii maxime” asupra Iranului.

Iranul a anunţat luni că şi-a accelerat mult, în decurs de două luni, ritmul producţiei de uraniu slb îmbogăţit, cu o zi înainte de anunţarea unei noi reduceri a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena, ca ripostă faţă de ostilitatea politică a Statelor Unite.

Sâmbătă, autorităţile au dezvelit noi fresce antiamericane pe zidurile fostei ambasade a Statelor Unite la Teheran, denunţând ”aroganţa” unei Americi prezentate ca lăsată fără suflu de războiul menit să-i impună acapararea asupra lumii.

La 40 de ani de la evenimente, luarea ostatici a diplomaţilor americani continuă să otrăvească relaţiile Republicii islamice cu Statele Unite.

”Documentele găsite (în interiorul ambasadei americane în 1979) au coroborat afirmaţiile studenţilor revoluţionari potrivit cărora Washingtonul folosea clădirea pentru a urzi comploturi” împotriva Republicii islamice născânde, scrie Mehr.

”La acea vreme, americanii credeau că erau o naţiune excepţională şi că puteau comite orice nedreptate oriunde”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabii, într-o conferinţă de presă.

”Problema Americii rămâne sentimentul său că este deasupra legilor”, a adăugat el ”Ea îşi permite să calce în picioare dreptul internaţional şi să comită cele mai grave crime împotriva naţiunilor, fără frica unei reacţii internaţionale”.