Hipocalcemia se refera la o scadere anormala a calciului din sange (lipsa de calciu). Calciul este un mineral vital pentru buna functionare a organismului. Organismul nostru il foloseste pentru a construi oase puternice si dinti sanatosi. Calciul este necesar pentru ca inima si muschii sa functioneze in mod corespunzator. Atunci cand in organism nu exista o cantitate suficienta de calciu, creste riscul de aparitie a unor boli precum osteoporoza, osteopenia si deficienta de calciu (hipocalcemie).
Pe masura ce afectiunea progreseaza, pot sa apara unele simptome precum: confuzie sau pierderea memoriei; spasme musculare; amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor si fetei; depresie, halucinatii; crampe musculare; unghii fragile si moi; fracturarea usoara a oaselor; piele subtire si fragile; convulsii ale muschilor.
Primavara, laptele are cel mai bogat continut de calciu. Se consuma cate 1 litru de lapte (obtinut in gospodariile taranesti) crud pe zi, in cure de minimum 30 de zile. Daca sunt probleme cu asimilarea calciului, atunci se adauga la tratament cat mai multe bai de soare – stimulat de razele solare, corpul va sintetiza foarte multa vitamina D, esentiala pentru fixarea calciului.
Seminte de susan cu miere – Concentratia in calciu a semintelor de susan este de 20 de ori mai mare decat in came si de 4 ori mai mare decat in lapte. De asemenea, semintele de susan contin si magneziu, zinc, fier si toti aminoacizii esentiali. Din seminte de susan se poate prepara o pasta care va aduce un aport serios de calciu asimilabil in organism. Preparare si administrare in 100 g miere lichida naturala se adauga 5 lingurite cu seminte de susan crude, rasnite. Se amesteca bine (cu o lingura de lemn) si se pastreaza la frigider. Din acest amestec se ia cate 1 lingurita, pe stomacul gol. Optional, dupa ingerarea pastei, se poate consuma 1 pahar cu apa. Se consuma zilnic, 20 de zile in fiecare luna, pe o perioada de 3 luni. Cura are efecte extraordinare.
Seminte de susan cu miere si suc de lamaie – Se prepara un amestec (cu o lingura de lemn) din 6 linguri de faina proaspata din seminte de susan (obtinuta prin rasnirea semintelor in rasnita de cafea), 2 linguri de miere, 1/2 lingura de suc de lamaie. Se pot adauga si 2 linguri de seminte decorticate de floarea-soarelui, tot crude, care sunt foarte bogate in calciu. Se consuma ca atare sau pe paine, 4-5 linguri pe zi, in cura de 30 de zile. Dupa o pauza, administrarea se poate relua.