Modificare in Codul Rutier. Soferii vor fi obligati sa isi faca o examinare medicala, altfel risca sa isi piarda permisul de conducere

0
62

Atunci cand observa o afectiune care nu permite detinerea unui permis auto, orice medic va putea sa trimita soferii la o examinare medicala, in conditiile in care acum doar medicii de familie pot face asta. Astfel, conducatorii auto vor fi obligati sa se prezinte la o clinica autorizata, altfel vor risca sa-si piarda automat permisul. In prezent, procedura nu prevede ce se intampla atunci cand soferul nu se prezinta la examinare. 

Este vorba de un Proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Desi a fost respins initial de Senat, documentul a fost propus recent pentru adoptare la Camera Deputatilor si, pentru a se aplica, are nevoie de votul decisiv favorabil.

In esenta, parlamentarii vor sa introduca o procedura mai clara referitoare la soferii care sufera de afectiuni ce nu permit detinerea permisului auto, care se poate incheia cu pierderea automata actului. Practic, orice medic, nu doar cel de familie (asa cum e acum), va putea sa trimita un sofer la examinare intr-o clinica autorizata.

„Orice medic, atunci cand constata ca un conducator de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat in evidenta sau in ingrijirea sa, prezinta afectiuni medicale (…), este obligat sa emita bilet de trimitere catre o unitate de asistenta medicala autorizata (…), cu diagnosticele constatate si cu datele de contact ale unitatii medicale in care medicul trimitator isi desfasoara activitatea si sa consemneze acest lucru in fisa medicala a conducatorului”, scrie in proiectul de act normativ, cu precizarea ca exista un ordin al ministrului sanatatii cu afectiunile ce nu permit conducerea masinilor.

Biletul de trimitere va fi trimis soferilor cat mai repede, iar in maximum trei zile lucratoare de la comunicare acestia vor fi obligati sa se prezinte la clinica indicatapentru o examinare medicala de specialitate. De aici, lucrurile se vor complica si vor putea exista trei finaluri pentru situatia in care se afla soferii, una implicand si neprezentarea la examinarea medicala.

1. Prima varianta va fi prezentarea la examinare si constatarea ca soferul este apt sa conduca masini in continuare. In acest caz, clinica va comunica medicului trimitator, in maximum 15 zile de la constatarea faptului ca soferul este apt, rezultatul examinarii. Rezultat: soferul isi va pastra permisul auto.

2. Varianta a doua va implica prezentarea la examinare si constatarea ca soferul este inapt sa mai conduca automobile. Intr-o singura zi de la data constatarii, clinica va trebui sa informeze politia rutiera, medicul trimitator si soferul in cauza despre rezultatul examinarii. Rezultat: soferul isi va pierde permisul dupa ce politia rutiera il va retrage la data primirii informarii clinicii.